Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydfaks

Bromus lanceolatus

Synonyme navn Serrafalcus macrostachys og Bromus macrostachys. Slektsnavnet Bromus er av gresk bromos, som var navn på havre hos Theofrast, 300 f.Kr. Artsnavnet lanceolatus = lansettformete blad. Noen engelske navn er Mediterranean brome, large-headed brome og lanceolate brome.

Hjemsted/Opphav Prydfaks er hjemmehørende rundt Middelhavet, I Midtøsten, Kaukasus, Sentral-Asia, Xinjiang i Kina, Afghanistan og Pakistan. Planten er også spredt i Nord-Amerika, Sør-Amerika og Sentral-Europa.

30-70 cm høyt, ettårig gras med lange, grønne, lansettformete blad og lange, klaseformete blomsterstander med mange, relativt store småaks. Blomstring i juli. Rabatt- og tørkeplante.

  • Bromus lanceolatus (Prydfaks) Foto: catalogopiante.it

Plantebeskrivelse

30-70 cm høyt, ettårig, opprett gras med lansettformete, 10-30 cm lange og 7-10 cm brede blad med hvithårete bladslirer.

Klaseformet, 10-15 cm lange, aksformete blomsterstander med store småaks. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav 

Prydfaks trives best i veldrenert, sandblandet moldjord, på en solrik plass.

Bruksområder

Prydfaks egner seg i blandete rabatter i bed og i kasser og krukker. Graset kan tørkes og brukes i buketter og blomsterdekorasjoner.

Allergifare

Bromus har en så stor pollenproduksjon (blomstring i juli) at det vil skape problemer for personer med gresspollenallergi. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Bromus formeres med frø, og det anbefales å så inne i potte i april og plante ut når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss