Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kjempefjærgras

Celtica gigantea

Synonyme navn er «kjempehavre» og Stipa gigantea. Artsnavnet gigantea = gigantisk, kjempestor (planten). I Sverige heter graset jättefjädergräs og noen engelske navn er Giant Feather Grass, Giant Needle Grass og Golden Oats.

Hjemsted/Opphav Kjempefjærgras er hjemmehørende på den den iberiske halvøy og I Nord-Afrika, blant annet I Marokko. Den iberiske halvøy er en halvøy I det sørvestlige Europa, avgrenset av Middelhavet mot sør og øst, Atlanterhavet mot nord og vest og fjellkjeden Pyreneene danner den nordøstlige grensen. I sør strekker den seg mot nordkysten av Afrika.

50-60 cm høyt, flerårig, eviggrønt, tuedannende gras med grågrønne blad og gulbrune blomster som sitter i akstopper høyt over bladverket, fra juli til september. Plante for en tørr, varm, solrik plass. Klimasone:H2.

  • Celtica gigantea (Kjempefjærgras) Foto: diggers.com.au

Plantebeskrivelse

50-60 cm høyt flerårig, eviggrønt gras som danner tuer. Grågrønne, 0,5 cm brede, linjeformete blad som sitter på svært lange, buete, overhengende strå. Gulbrune grasblomster sitter i en greinet, opptil 150 cm høy blomsterstand i endene på stråene. Blomstring fra juli til august. Nøttefrukt.

Vekstkrav og klimasone

Kjempefjærgras trives best i godt drenert, relativt tørr, næringsfattig, kalkrik jord, på en solrik, lun og varm plass. God drenering er viktig, siden planten tåler vinterfuktighet dårlig. Graset bør skjæres ned før om våren, like før veksten starter igjen.

Graset tilrås plantet til klimasone H2.

Bruksområder

Kjempefjærgras egner seg godt i rabatter sammen med solelskende planter, som trives der det er tørt. Graset kan tørkes og brukes i buketter o.l. Planten tiltrekker seg fugler. Hjortedyr liker ikke planten,

Allergi- og giftfare

Fjærgras avgir graspollen og kan forårsake pollenallergi hos allergikere.

Formering

Kjempefjærgras formeres med deling om våren.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss