Libanonkrone
Fritillaria acmopetalaSlektsnavnet Fritillaria er av fritillus = terning, beger (blomsterformen). Artsnavnet acmopetala er gresk av acmo = spiss og petala = kronblad. I Sverige kalles planten brungul klocklilja, mens i England brukes navnet Pointed-Petal-Fritillary.
15-35 cm høy, flerårig løkplante med en 3 cm lang løk med småløker ved basis, en tynn stengel, smale, lansettformete blad og hengende, klokkeformete, gulgrønne blomster med fiolette flekker, i april-mai. Rabattplante for en lun og varm vokseplass. Klimasone: H5.
Plantebeskrivelse
15-35 cm høy, flerårig løkvekst med en 3 cm bred løk ofte med småløker rundt basis. Fra løken vokser det opp en tynn stengel med grågrønne, smale, lansettformete blad. I toppen av stengelen en eller to hengende, klokkeformete, 3-4 cm lange, gulgrønne blomster med fiolette flekker. Blomsten har kronblad med utoverbøyde spisser (derav navnet). Blomstring skjer i april-mai. Frukta er en kapsel.
Vekstkrav og klimasone
Libanonkrone har ingen strenge krav til jorda, men trives best i en veldrenert, næringsrik, godt sandblandet moldrik jord, på en solrik, lun og varm plass.
Fritillaria acmopetala tilrås plantet til klimasone H5.
Bruksområder
Libanonkrone egner seg godt i varme rabatter og i tynt gras under trær og foran busker.
Planting og stell av løken
Riktig leggetid for løken er om høsten i september og oktober. Leggedybde er 10 cm og med ca.150 cm avstand mellom løkene. Planten hviler om sommeren og da bør jorda helst være relativt tørr. Libanonkrone bør få stå i ro på vokseplassen lenge.
Allergi- og giftfare
Alle som er i kontakt med planter fra slekta Fritillaria (krone) bør vise forsiktighet, da plantesafta kan virke irriterende på hud- og slimhinner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Libanonkrone formeres med sideløker på sensommeren.