Atlasseder ‘Glauca’ - Planteportalen
Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Atlasseder ‘Glauca’

Cedrus libani ‘Glauca’

Synonyme navn er Cedrus libani ssp. atlantica og Cedrus atlantica. Slektsnavnet Cedrus er fra gresk cedros som betyr seder. Artsnavnet libanii betyr fra Libanon-fjellet og atlantica betyr fra Atlas-fjellene. Sortsnavnet ‘Glauca’ betyr blågrå (baret). På svensk heter treet blå atlasceder, mens engelske navn er Atlas cedar, Atlantic cedar, True cedar, Moroccan cedar og African cedar.

Hjemsted/Opphav Arten atlasseder er viltvoksende i Atlasfjellene i Nord-Afrika der trærne blir opptil 50 m høye. Treet er dokumentert som hageplante i Europa fa 1839. Cedrus libani ‘Glauca’ består trolig flere ulike kloner.

10-20 m høyt, eviggrønt nåletre med bred kjegleformet krone med greiner og skuddspisser som peker oppover og blågrått bar. Tre for en lun og varm vokseplass på kysten i Sør-Norge. Klimasone: H2-3.

  • Cedrus libani ‘Glauca’ (Atlasseder 'Glauca') Foto: vdberk.com

Plantebeskrivelse

10–20 m høyt, alltidgrønt nåletre med bred kjegleformet krone med greiner og skuddspisser som peker oppover. Stive greiner med matt grå bark og som har både langskudd og kortskudd. Små, eggformete vinterknopper.

Blågrå, 2-2,5 cm lange nåler som sitter i knipper. Opprette, 8-12 cm lange, egg- til sylinderformete kongler, som modner 2. eller 3. året.

Vekstkrav og klimasone

Atlasseder er viltvoksende i tørre fjellområder og den trives godt i områder med lite nedbør. Men det vokser også godt på steder med mye nedbør om jorda er godt drenert. Treet tåler både høye og lave pH-verdier i jorda (pH 5-9). Planten vokser like godt på sur sand og på kalkbergarter. Den trives best på en lun, varm plass på solåpne steder, men tåler noe skygge som unge. Treet kan få sviskder om vinteren i tørre, kalde perioder.

Atlasseder tilrås plantet til klimasone H2-3.

Bruksområde

Atlasseder benyttes helst som et frittstående tre i hager og parker. Planteavstand: 5-10 m. I Norge blir sedertrær plantet på gode vokseplasser langs kysten fra Oslofjorden til Sunnmøre.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking i Norge finnes ikke.

Beskjæring

Seder trenger liten eller ingen beskjæring annet enn å fjerne visne greindeler.

Formering

Atlasseder ‘Glauca’ formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss