Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ormeskinnsfuru

Pinus heldreichii

Synonyme navn er ormehamfuru og Pinus leucodermis. Slektsnavnet Pinus er det gamle latinske navnet på treet. Navnet går igjen i ordet pinje, som er det norske navnet på Pinus pinea, kjent fra pinjeskogene ved Middelhavet. Artsnavnet heldreichii stammer fra den tyske botanikeren Theodor von Heldreich, som bodde i Hellas og var direktør for den botaniske hagen i Athen. Artsnavnet leucodermis betyr hvit hud (bark). I Sverige heter planten ormeskinnstall, mens noen engelske navn er Bosnian pine og Heldreich’s pine.

Hjemsted/Opphav Ormeskinnsfuru er viltvoksende i gamle Jugoslavia, Albania og Hellas, hvor den vokser i skog opp til 1.000 – 2.300 meter over havet på kalkrik grunn.

15-20 m høyt, eviggrønt, sentvoksende nåletre med en tett, kjegleformet krone, gråhvite greiner helt ned til bakken, mørkegrønne, stive, nåler i knipper på to og to og lyse, gulbrune kongler. Kysttre. Klimasone: H4 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Pinus heldreichii (Ormeskinnsfuru)

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, eviggrønt nåletre med en kjegleformet, tett krone med korte, opprette greiner. Treet beholder greinene helt ned til bakken. Treet vokser seint. Mørk grønn bark kun på eldre trær. Brunlige, glatte, gråhvite unge skudd som er dekt av et tynt, lyst vokslag.

Ormeskinnsfuru er en såkalt 2-nåla furu, det vil si at 2 og 2 nåler sitter på hvert sitt kortskudd i en knippe. Mørkegrønne, stive, krumme, stikkende, 6-10 cm lange nåler.

Hengende, lyse, gulbrune, bøyde, 7-8 cm lange kongler, som sitter enkeltvis eller parvis. Kongleskjellene er flate.

Vekstkrav og klimasone

Ormeskinnsfuru er et nøysomt tre som vokser godt i en relativ tørr, sandholdig moldjord på en solrik plass.

Treet tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Pinus heldreichii er et godt kysttre som plantes mest i parker og større hager. Treet er lite plantet i Norge. Treet kan angripes av knopp- og greintørkesopp.

Allergifare

Pinus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Enkelte kan få hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i kvaen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pinus tåler beskjæring, men furu skyter ikke nye skudd fra gammel ved.

Formering

Ormeskinnsfuru formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss