Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Revehalefuru

Pinus aristata

Synonyme navn er er urfuru og hickoryfuru. Slektsnavnet Pinus er det gamle latinske navnet på treet. Navnet går igjen i ordet pinje, som er det norske navnet på Pinus pinea, kjent fra pinjeskogene ved Middelhavet. Det norske navnet furu finner vi i gammelnorsk som fura, furi og ferræ. Artsnavnet aristata betyr med skjegg eller agner (torn på kongleskjellet). På svensk heter planten rävsvanstall, mens amerikanske navn er Rocky Mountain bristlecone pine og Colorado bristlecone pine.

Hjemsted/Opphav Revehalefuru finnes viltvoksende i sørlige deler av Rocky Mountains, nærmere bestemt i østre deler av California, Colorado og New Mexico.

3-12 m høyt, eviggrønt, fleratammet nåletre med tettsittende, ofte nedliggende greiner. 5-nåla furu med mørkegrønne nåler med hvite harpiksgsganger, som sitter på treet i 12-15 år. Brune kongler med en torn på kongleskjellet. Allergivennlig og nøysomt tre. Klimasone: H6.

  • Pinus aristata (Revehalefuru)

 Plantebeskrivelse

3-12 m høyt, eviggrønt, flerstammet nåletre med tettsittende, ofte nedliggende greiner.

Mens unge trær har korte, opprette sidegreiner i regelmessige kranser, får eldre trær en mer uregelmessig krone. Kvistene er rustbrune til oransjebrune. Barken hos unge trær er grønn og glatt, mens eldre trær ofte får en brun bark som sprekker opp. Vinterknoppene, 8-10 mm lange, er spisse og eggformete.

Revehalefuru er en såkalt 5-nåla furu, det vil si at 5 og 5 nåler sitter på hvert sitt kortskudd i en knippe. Tettsittende, mørkegrønne, 2-4 cm lange nåler med hvite harpiksansamlinger (minner om ullus). Nålene lever lenge og kan bli sittende i 12-15 år.

Sylindriske, eggformete, 5-9 cm lange, brune kongler med en torn på kongleskjellet. Kongleanlegg dannes etter 20 år. Eggforma, flattrykte, lysebrune frø med svarte flekker.

Vekstkrav og klimasone  

Revehalefuru er en nøysom plante som trives best på en relativt tørr, veldrenert, næringsfattig, sandblandet humusjord, på en solrik plass.

Revehalefuru tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Revehalefuru er sjelden planta i Norge. Treet som trives godt i innlandsklima, egner seg i fjellhager og i grupper med andre vintergrønne planter.

Allergifare

Pinus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Enkelte kan få hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i kvaen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pinus tåler beskjæring, men furu skyter ikke nye skudd fra gammel ved.

Formering

Treet formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss