Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Penselfuru ‘Glauca’

Pinus parviflora ‘Glauca’

Slektsnavnet Pinus er det gamle latinske navnet på treet. Navnet går igjen i ordet pinje, som er det norske navnet på Pinus pinea, kjent fra pinjeskogene ved Middelhavet. Det norske navnet furu finner vi i gammelnorsk som fura, furi og ferræ. Artsnavnet parviflora betyr med små blomster. På svensk heter planten silvertall, mens noen engelske navn er five-needle pine, Ulleungdo white pine og Japanese white pine.

Hjemsted/Opphav Penselfuru kommer opprinnelig fra Japan, hvor den vokser i blandete løvskoger opp til 2.500 m over havet.

5-10 m høyt, eviggrønt nåletre med flere stive topper med ansamlinger av tueaktige, nåleknipper i toppen av hvert skudd. Nålene er blåaktige, tynne og vridde. Rødbrune kongler. Allergivennlig og nøysomt tre. Klimasone: H3 i innlandet og H4 ved kysten.

  • Pinus parviflora 'Glauca' (Penselfurufuru 'Glauca')

Plantebeskrivelse

5-10 m høyt, eviggrønt, opprett nåletre med flere stive topper og hvor unge trær har en tett, konisk krone, mens eldre trær etter hvert får en uregelmessig, bred, flat krone. Ved enden av hvert skudd dannes en rekke korte skudd som ender i tette, tueaktige, knipper av nåler. Gråbrun, glatt bark hos unge trær, mens barken sprekker opp hos eldre trær. Grønnbrune unge skudd med svak behåring.

Penselfuru er en såkalt 5-nåla furu, det vil si at 5 og 5 nåler sitter på hvert sitt kortskudd i en knippe. Blågrå, tynne, vridde, 3-8 cm lange nåler med en sagtakket rand og en hvit stripe. Nålene sitter samlet som busta i en pensel i enden av skuddtoppene. Nålene faller av etter 2-3 år.

Eggformete, sittende, 5-10 cm lange, rødbrune kongler, som sitter enkeltvis eller flere tett sammen. Konglene åpner seg når de er modne. Treet blomstrer og danner kongler i ung alder. Frøene er 1 cm lange med en kort, bred vinge.

Vekstkrav og klimasone

Penselfuru er en nøysom plante som trives best i sandholdig, humusrik, jevnt fuktig, men veldrenert jord, på en solrik, lun plass. Treet tåler ikke mye tørke.

Penselfuru tilrås plantet til klimasone H3 i innlandet og H4 ved kysten.

Bruksområder

Pnselfuru plantes en del i små hager og i fjellhager. Men treet blir sjelden planta i Norge.   

Allergifare

Pinus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Enkelte kan få hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i kvaen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pinus tåler beskjæring, men furu skyter ikke nye skudd fra gammel ved.

Formering

Treet formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss