Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Mykfuru

Pinus flexilis

Slektsnavnet Pinus er det gamle latinske navnet på treet. Navnet går igjen i ordet pinje, som er det norske navnet på Pinus pinea, kjent fra pinjeskogene ved Middelhavet. Det norske navnet furu finner vi i gammelnorsk som fura, furi og ferræ. Artsnavnet flexilis betyr bøyelig. I England brukes navn som limber pine, limbertwig og Rocky Mountain pine.

Hjemsted/Opphav Mykfuru vokser opprinnelig i nordøstlige områder i Nord-Amerika, i Rocky Mountains fra Sør-Alberta og British Colombia, mot sør til Vest-Texas og Sør-California, i høyder fra 1.500 - 3.600 meter over havet.

12-18 m høyt, eviggrønt, sentvoksende nåletre med en pyramideformet krone, knudrete skudd, mørkegrønne, stive nåler som sitter fem sammen i knipper på kortskudd og valseformete kongler. Allergivennlig og nøysomt tre. Klimasone: H4.

  • Pinus flexilis (Mykfuru)

Plantebeskrivelse

12-18 m høyt, eviggrønt, flerstammet, sentvoksende, nåletre med en bred, pyramideformet krone som ung, og senere med en mer flattoppet krone.  Kraftige stammer med knudrete skudd. Oransjebrune unge skudd med brune hår, som etter hvert blir gråbrune.

Mykfuru er en såkalt 5-nåla furu, det vil si at 5 og 5 nåler sitter på hvert sitt kortskudd i en knippe. Mørkegrønne, glatte, krumme, stive, 3-9 cm lange nåler, som faller av etter 5-6 år.

Valseformete, gulbrune, 10-20 cm lange kongler, med tykke, tilbakebøyde kongleskjell. Konglen åpner seg som moden og slipper ut frøene.

Vekstkrav og klimasone

Mykfuru er en nøysom plante som trives best i en godt sandholdig, humusrik, veldrenert jord i sol.

Treet tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Mykfuru er lite plantet i Norge. Plantes mest i parker og i plantesamlinger. Hjortedyr liker ikke treet. Treet er vertsplante for solbærfiltrust.  

Allergifare

Pinus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Enkelte kan få hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i kvaen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pinus tåler beskjæring, men furu skyter ikke nye skudd fra gammel ved.

Formering

Mykfuru formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss