Hagenellik
Dianthus caryophyllusEt eldgammelt synonymt navn er Caryophyllus hortense. Slektsnavnet Dianthus kommer av dios, som er genitiv av Zevs, og anthos, som betyr blomster, det vil si at egentlig betyr navnet guden Zevs’s blomster. Betydningen av navnet er også toblomstret. Artsnavnet caryophyllus er et navn som ble brukt første gang for flere hundre år siden. I Sverige heter planten trädgårdsnejlika, og vanlige engelske navn er carnation og clove pink.
Bladfellende, middels høy sommerblomst med stive stengler, blågrønne blad og velluktende blomster i røde, rosa, gule og hvite fargenyanser, etter sort. God plante til bed, kasser og til snitt.
Plantebeskrivelse
20-50 cm høy, glatt, blågrønn plante med opprett vekst. Lange, stive stengler som har leddknuter og som ofte er noe treaktig ved grunnen. Bladene er motsatte, blådoggete, smale, linje- til sylformet. Velluktende blomster, enkeltvis eller flere sammen på lange stengler, i røde, rosa, gule eller hvite fargernyanser, oftest fylte, alt etter sort. Blomstring i fra juni til september.
Vekstkrav
Hagenellik må ha en veldrenert, kalkrik, sandblandet jord i full sol for å trives og kunne utvikle seg. Plantebedet kan forbedres ved tilsetning av veksttorv, som er ferdig gjødslet og kalket.
Bruksområder
Hagenellik plantes mest i bed, hvor planten presenterer seg best om flere planter settes sammen i gruppe. Planteavstand i gruppe: 30 cm. Planten egner også seg godt i verandakasser, urner og i fjellhager. Den er en menget etterspurt snittblomst. Den er en såkalt utplantingsplante, som dyrkes inne og plantes ut på voksestedet når faren for frost er over.
Allergifare
Dianthus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. I nyere tid finnes ikke rapporter om helseproblemer ved dyrking av nellik. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Hagenellik formeres med frø og stiklinger.