Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klinte

Agrostemma githago

Synonyme navn er Githago segetum og Lychnis gitago. Slektsnavnet Agrostemma kommer av gresk agros = eng, åker og stemma = krans, krone. Artsnavnet githago er et plntenavn fra antikken. I Sverige heter planten klätt eller åkerklätt, mens vanlige engelske navn er Corn cockle, Agrostemma, Corn pink og Githage.

Hjemsted/Opphav Agrostemma githago er viltvoksende i Europa, Asia, Nord-Afrika og på Kanariøyene.

30-70 cm høy, bladfellende, ettårig, håret, opprett plante med tynne, stive stengler, linjeformete blad og store, langstilkete, rødfiolette blomster. Blomstring fra juli til frosten kommer. Rabatt- og snittplante.

  • Agrostemma githago (Klinte) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

30-70 cm høy ettårig, bladfellende, opprett, håret plante med tynne, stive, lite forgreinete stengler og motsatte, grønne, linjeformete blad.

Store (5 cm brede), langstilkete, enslige, rødfiolette blomster med mørkere striper og en hvit basis, som har begerfliker som er lengre enn krona. Blomstring fra juli til frosten kommer. Frukta er en femkantet kapsel som inneholder store, kantete, svarte frø som er ca. 3 mm lange.

Vekstkrav

Klinte er en nøysom plante som trives best i en veldrenert, godt sandholdig, ikke for næringsrik jord, i sol og halvskygge. Planten tåler en god del tørke den vokser godt i kjølig vær og den tåler mye regn.

Bruksområder

Klinte er en typisk rabattplante som plantes i bed og den kan benyttes i blomsterenger.

I tillegg er den en god snittblomst. Som viltvoksende blir den av og til betraktet som ugras.

Allergi- og giftfare

Det finnes ikke rapporter om allergiproblemer med dyrking av klinte. Men frøene inneholder saponiner, som kan forårsake forgiftninger dersom frøene tygges og svelges.

Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Klinte formeres med frø som sås direkte på vokseplassen når temperaturen om våren tillater det. Planteavstand etter tynning: 30 cm.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss