Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bleikslør

Gypsophila elegans

Slektsnavnet Gypsophila kommer av gresk gypsos, kritt, gips, og filos, venn. Med andre ord en kalkelskende plante. Artsnavnet elegans betyr fin, nett. I Sverige heter planten sommarslöja, og noen engelske navn er baby’s-breath, Maidens breath og Showy Babv’s Breath.

Hjemsted/Opphav Bleikslør er viltvoksende i Sør-Russland, Lilleasia og Kaukasus.

30-40 cm høy, ettårig plante med pålerot, svake, greina stengler og smale, lansettforma, blågrønne blad og små, hvite, tallrike blomster i kvaster, i juli-august. Rabatt- og snittplante.

  • Gypsophila elegns (Belikslør) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

30-40 cm høy, ettårig plante med pålerot, svake, greina stengler og smale, motsatte, lansettforma, blågrønne blad.

Små,1-2 cm brede, mest hvite (men rosa sorter finnes) blomster i stort antall i sløraktige, sterkt greina kvaster i juli-august. Blomsten er en 5-tallsblomst med rørforma beger. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav

Bleikslør trives best i varm, dyp, godt drenert og kalkrik jord i full sol. Med varm

jord menes her moldjord med forholdsvis mye sand.

Bruksområder

Bleikslør brukes i rabatter og fjellhager, sammen med andre sommerblomster. God snittblomst som egner seg sammen med andre blomster i buketter. Planten legger seg lett i vind og regn.

Allergi- og giftfare

Fra Sverige opplyses det at det finnes enkelte tilfeller av allergisk astma, som er forårsaket av så vel ferskt som tørket materiale av Gypsophila. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Bleikslør formeres med frø. Planten kan enten sås direkte på vokseplassen, eller tiltrekkes inne i hus og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Noen gode sorter av bleikslør

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd.
‘Covent Garden’ 30-40 Hvite Juli-august.
‘White elephant’ 30-40 Store hvite Juli-august.
G. e. var. rosea 30-40 Rosa Juli-august

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss