Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagenellik

Dianthus caryophyllus

Et eldgammelt synonymt navn er Caryophyllus hortense. Slektsnavnet Dianthus kommer av dios, som er genitiv av Zevs, og anthos, som betyr blomster, det vil si at egentlig betyr navnet guden Zevs’s blomster. Betydningen av navnet er også toblomstret. Artsnavnet caryophyllus er et navn som ble brukt første gang for flere hundre år siden. I Sverige heter planten trädgårdsnejlika, og vanlige engelske navn er carnation og clove pink.

Hjemsted/Opphav Arten som stammer fra Sør-Europa, har ukjent opprinnelse. Arten dyrkes ikke hos oss, men i stedet dyrkes en samling av vakre navnesorter i ulike farger og med god duft. Hos oss blir den mest brukt som en utplantingsplante (sommerblomst), selv om planten er flerårig. Ute klarer den seg kun i de aller mildeste strøkene av landet vårt (klimasone H2)..

Bladfellende, middels høy sommerblomst med stive stengler, blågrønne blad og velluktende blomster i røde, rosa, gule og hvite fargenyanser, etter sort. God plante til bed, kasser og til snitt.

  • Hagenellik (Dianthus caryophyllus)

  • Hagenellik (Dianthus caryophyllus)

  • Hagenellik (Dianthus caryophyllus)

Plantebeskrivelse

20-50 cm høy, glatt, blågrønn plante med opprett vekst. Lange, stive stengler som har leddknuter og som ofte er noe treaktig ved grunnen. Bladene er motsatte, blådoggete, smale, linje- til sylformet. Velluktende blomster, enkeltvis eller flere sammen på lange stengler, i røde, rosa, gule eller hvite fargernyanser, oftest fylte, alt etter sort. Blomstring i fra juni til september.

Vekstkrav

Hagenellik må ha en veldrenert, kalkrik, sandblandet jord i full sol for å trives og kunne utvikle seg. Plantebedet kan forbedres ved tilsetning av veksttorv, som er ferdig gjødslet og kalket.

Bruksområder

Hagenellik plantes mest i bed, hvor planten presenterer seg best om flere planter settes sammen i gruppe. Planteavstand i gruppe: 30 cm. Planten egner også seg godt i verandakasser, urner og i fjellhager. Den er en menget etterspurt snittblomst. Den er en såkalt utplantingsplante, som dyrkes inne og plantes ut på voksestedet når faren for frost er over.

Allergifare

Dianthus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. I nyere tid finnes ikke rapporter om helseproblemer ved dyrking av nellik. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hagenellik formeres med frø og stiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss