Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sølvpoppel

Populus alba

Et synonymt navn er hvit poppel. Slektsnavnet Populus er det gamle latinske navnet på poppel. Artsnavnet alba betyr hvit, som skyldes det lyse bladverket. På svensk heter treet silverpoppel, mens i England brukes mest navnene aspen og european aspen.

Hjemsted/Opphav Sølvpoppel er viltvoksende i Sør- og Mellom-Europa, Kaukasus og Mellom-Asia, hvor den vokser i elvedaler opp til 900 m over havet.

20-25 m høyt, løvfellende, opprett tre med bred krone, kraftige greiner og eggformede, lappete blad. Hele planten er hvitfiltet. Treet setter mange rotskudd. Parktre. Klimasone: H4-5.

  • Populus alba (Sølvpoppel) Foto: Ole Billing Hansen

Plantebeskrivelse

20-25 m høyt, løvfellende tre med senkerot, bred krone, kraftige greiner og mange rotskudd. Den gråhvite stammebarken blir senere til skorpebark. Treet kan bli 3-400 år gammelt. Unge greiner, knopper og bladstilker er hvitfiltede.

Brede, eggformete, 3-5 lappete, 5-12 cm lange blad med hjerteforma bladgrunn og buktet bladrand. Bladoversiden er glinsende mørkegrønn, mens bladundersiden er hvitfiltet, senere gråfiltet.

Hengende, tykke, 3-8 cm lange hannrakler og noe kortere hunnrakler, i april-mai. Kapselfrukter med dunhårete frø (hunnplanter), i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Sølvpoppel trives best i en dyp, næringsrik, jevnt fuktig moldjord i sol og bra med skygge, men den vokser også bra på nylig blottlagt jord. Den vokser dårlig på tørr og kalkrik jord.

Populus alba tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Sølvpoppel egner seg godt som frittstående tre i parker, skogholt og i trerekker. Planteavstand: 5–10 m. Siden treet har et senkerotsystem er den et tre som kan redusere eller hindre utgravinger (erosjon) på steder med løs jord. Senkerotsystemet kjennetegnes med hovedrøtter som går mer eller mindre vannrett ned i jorda, med tynnere senkerøtter som går loddrett nedover fra hovedrøttene.

Allergi og giftfare

Sølvpoppel skaper få problemer for pollenallergikere, men bjørkepollenallergikere kan få moderate reaksjoner ved kontakt med pollenet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Sølvpoppel tåler sterk beskjæring. Beste tidspunkt for beskjæring er om våren før veksten tar til.

Formering

Sølvpoppel formeres med rotskudd og rotstiklinger.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss