Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktpoppel ‘Beloni’

Populus x wilsocarpa ‘Beloni’

Et synonymt navn er Populus x wilsocarpa var. beloni. Praktpoppel tilhører gruppen storbladpopler. Slektsnavnet Populus er det gamle latinske navnet på poppel. Også i Sverige heter treet praktpoppel, mens i England er et navn Wilsom Poplar ‘Beloni’.

Hjemsted/Opphav Arten Populus x wilsocarpa er en krysning mellom to kinesiske arter, nemlig Wilsonpoppel (Pipulus wilsonii) og storbladpoppel (Populus lasiocarpa), som finnes viltvoksende i sentrale deler av Kina. Sorten ‘Beloni’ er en svensk hannklon og E-plante, fra Göteborgs botaniske trädgärd i 1974.

15-20m høyt, løvfellende, rasktvoksende tre med en bred, regelmessig, kjegleformet krone, tykke, opprette greiner og mørkegrønne, egg- til hjerteformete blad med et rødt bladskaft. Klimasone: H3-4.

  • Populus x wilsocarpus 'Beloni' Praktpoppel 'Beloni' Foto fra «Treportrettet» ved Jeanette Brun, NMBU, Ås

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, løvfellende, rasktvoksende tre med en bred, regelmessig, kjegleformet krone og opprette/utbredte, tykke greiner med spisse greinvinkler. Lys, grålig stammebark med flate, korte barkfurer som danner et mønster. Unge skudd er brune, tykke og glatte med brede, kjegleforma knopper og store bladarr.

Mørkegrønne, egg- til hjerteformete, 15-25 cm lange og 12-18 cm brede blad med et rødt bladskaft, og som får en gul høstfarge.

Blomster i lange, hengende hannrakler mai- juni. Sorten danner ikke frukter.

Vekstkrav og klimasone

Praktpoppel trives best i en dyp, jevnt fuktig, næringsrik, nøytral eller svakt sur, sandholdig moldjord på en lun, lys vokseplass.

Populus x wilsocarpa ‘Beloni’ tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Praktpoppel egner seg både som gatetre og parktre, men det er viktig at den får så god plass at trærne kan beholde sin gode kronesymmetri også når de blir store. Frittstående trær gir gode blikkfang. Siden sorten er en hannklon unngås problemer med frøspiring. Planteavstand: 8–10 m.

 Allergi og giftfare

Poppel skaper få problemer for pollenallergikere, men bjørkepollenallergikere kan få moderate reaksjoner ved kontakt med pollenet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Praktpoppel tåler beskjæring. Sorten danner ikke rotskudd.

Formering

Praktpoppel formeres mest med poding på en grunnstamme av en vinterherdig poppelart, som balsampoppel eller kjempepoppel. Men sammenvoksingen blir ikke alltid fullgod, og risikoen for villskudd fra røttene kan være stor. Sommerstiklinger av unge planter i god vekst, er også et alternativ. Mikroformering er også mulig, men kostbart.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss