Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gråpoppel

Populus x canescens

Slektsnavnet Populus er det gamle latinske navnet på poppel. Artsnavnet canescens betyr som holder på å bli hvit, dvs. grå. Også i Sverige heter planten gråpoppel, mens i England blir den kalt grey poplar.

Hjemsted/Opphav Gråpoppel er en hybrid (krysning) mellom osp (Populus tremula) og sølvpoppel (Populus alba). Den oppstod første gang i Sørøst-Europa, og forvillet seg senere til Vest-Europa.

20-25 m høyt, løvfellende, rasktvoksende tre med bred krone, kraftige greiner, vidt rotsystem og mange rotskudd. Vindsterkt parktre. Klimasone: H5i og H6k..

  • Populus × canescens (Gråpoppel)

  • Populus × canescens (Gråpoppel).

Plantebeskrivelse

20-25 m høyt, løvfellende, rasktvoksende tre med bred krone, kraftige, lett overhengende greiner og mange rotskudd. Gråfargede yngre stammer og mørkebrune eldre stammer med eggformede knopper. Treet har et delvis overfladisk liggende og svært utbredt rotsystem med senkerøtter.

Bladene på langskuddene er 3-kantet, eggformede, 6-12 cm lange, 7-8 cm brede, med buktet bladrand, mørkegrønn overside og gråfiltet underside. Kortskuddene har større blad som nærmest er runde.

Gråpoppel er et rakletre med 6-10 cm lange, mørkt røde hannrakler (april-mai), og 2-3 cm lange, grønnfargede hunnrakler. Treet har ingen frukter.  

Vekstkrav og klimasone

Gråpoppel er et nøysomt, vindsterkt og salttolerant tre som trives i flere jordtyper, men aller best trives den i en dyp, næringsrik, jevnt fuktig moldjord i sol eller halvskygge.

Populus x canescens tilrås plantet til klimasone H5 (i innlandet) og H6 (ved kysten).

Bruksområder

Gråpoppel egner seg godt på værharde steder. Den blir plantet i parker og i skoglandskap. Planteavstand: 5–10 m. Men det at den setter rikelig med rotskudd, begrenser bruken noe. Siden treet har et senkerotsystem er den et tre som kan redusere eller hindre utgravinger (erosjon) på steder med løs jord. Senkerotsystemet kjennetegnes med hovedrøtter som går mer eller mindre vannrett ned i jorda, med tynnere senkerøtter som går loddrett nedover fra hovedrøttene.

Allergi og giftfare

Gråpoppel skaper få problemer for pollenallergikere, men bjørkepollenallergikere kan få moderate reaksjoner ved kontakt med pollenet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Gråpoppel tåler sterk skjæring. Beste tidspunkt for beskjæring er om våren før veksten tar til, men greiner kan også fjernes i vekstperioden om sommeren.

Formering

Arten formeres med stiklinger av rotskudd, mens kultivarer podes.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss