Roseklokkebusk ‘Foliis Purpureis’
Weigela florida ‘Foliis Purpureis'Slektsnavnet Weigela er etter den tyske botanikkprofessoren Christian Ehrenfried von Weigel (1748-1831). Artsnavnet florida betyr riktblomstrende. På svensk heter arten rosenprakttry, mens i England blir den ofte bare omtalt som Weigela eller Old Fashioned Weigela.
80-100 cm høy, løvfellende busk med utbredt, tett vekst, mørke rødlige skudd og mørkt rosa, klokkeformete blomster. Allergivennlig plante for en solrik plass. Klimasone: H5.
Plantebeskrivelse av arten Weigela florida
Arten som ikke dyrkes hos oss, blir en 2-3 m høy busk. Unge skudd er enten snaue eller har to langsgående striper av korte hår. Motsatte blad, 5-10 cm lange, eggformet til avlange eller omvendt eggformet, tilspisset, sagtannet, ofte med et rødlig skjær. På undersiden av bladet er nervene tett besatt med hår.
Blomstene, som sitter 3-4 sammen på hvert sitt skaft, i knipper i bladhjørnene, er rosa til dyprosa, med en lysere innside. Blomstring i juni-juli, men busken gjenblomstrer i august-september. I blomsten er begeret delt til midten, og krona er traktformet, 3-4 cm lang og mer eller mindre håret på utsiden. Smale sylinderformete, 2,5 cm lange, snaue kapselfrukter med frø som har antydning til vinger, i august-oktober.
Sortsbeskrivelse
Sorten ‘Foliis Purpureis’ er en 80-100 cm høy, løvfellende busk med en utbredt, tett vekst. Mørke, rødlige skudd med motsatte, elliptiske, 5 cm lange, kortstilkete, sagtannete blad. Tallrike, skjeve, mørkt rosa, klokkeformete blomster i juni-juli. Kapselfrukter.
Vekstkrav og klimasone
Klokkebusk er en robust, nøysom busk, som trives best i en moldrik, godt sandholdig, næringsrik, veldrenert jord, på en solrik og varm plass.
Busken tilrås plantet til klimasone H5.
Bruksområder
Klokkebusk egner seg til planting i buskgrupper, i fjellhage og som en solitærplante. Busken er en kontrastplante. Planteavstand i gruppe: 1-1,5 m. Sunn og frisk plante.
Allergi- og giftfare
Slekta Weigela er en allergivennlig slekt. Det finnes ingen rapporter om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Skadete greiner bør fjernes om våren, men annen beskjæring er unødvendig. Siden blomsterknoppene dannes i sesongen før blomstring, bør en beskjæring med tanke på fornyelse av busken, gjøres på forsommeren like etter at blomstringa er over. En fornyelse kan skje ved at noen eldre greiner skjæres helt bort.
Formering
Klokkebusk formeres vegetativt, helst med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.