Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Myrteleddved ‘Elegant’

Lonicera nitida ‘Elegant’

Slektsnavnet Lonicera er etter den tyske botanikeren, legen og forfatteren Adam Lonitzer (1528-86). Artsnavnet nitida betyr glinsende, skinnende (bladene). I Sverige kalles planten myrtentry og i England brukes navn som box honeysuckle og Wilson’s honeysuckle.

Hjemsted/Opphav Myrteleddved finnes viltvoksende i vestlige områder i Kina, nærmere bestemt i regionene Yunnan og Sichuan, i kratt langs bekker opp til 1200-3000 m over havet.

80-100 cm høy, eviggrønn busk med en tett, krypende, utbredt vekst, små, mørkegrønne, glinsende blad, duftende, hvite blomster og blålilla bærfrukter. Nøysom plante til bunndekke og lave hekker på en lun plass. Klimasone: H4.

  • Lonicera nitida 'Elegant' (Myrteleddved 'Elegant')

  • Lonicera nitida 'Elegant' (Myrteleddved 'Elegant')

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy og 120-150 cm bred, hurtigvoksende, eviggrønn busk med en tett, krypende, utbredt vekst.

Motsatte, læraktige, mørkegrønne, glinsende, brede eggformete, 0,6-1,5 cm lange blad med en lysere underside. Bladverket ligner buksbom.

Duftende, hvite, små, 0,8-1 cm brede, kortstilkete blomster i mai. Fruktene er blålilla, 6 mm brede bær, som ikke smaker godt.

Vekstkrav og klimasone

Myrteleddved er en nøysom busk som har små krav til jorda og som trives både i sol og halvskygge. Busken vokser godt både i sand- og leirjord og i tørr- og litt fuktig jord. Tåler et pH-område mellom 5 og 8.

Lonicera nitida ‘Elegant’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Lonicera nitida er en busk som brukes mest til bunndekke (markdekke) og til lave klipte og frie hekker. Planteavstand i gruppe er 1-2 m, og til hekk 20-40 cm. I Norge er den mest plantet i kyststrøk på Sør- og Vestlandet. Hjortedyr liker ikke planten, mens den er populær om høsten for fugler.

Allergi- og giftfare

Lonicera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Svakt giftige bær som ved spising kan forårsake brekninger. Alvorlige forgiftninger er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Myrteleddved tåler kraftig beskjæring, og hekker trenger regelmessig beskjæring gjennom vekstsesongen. Det meste av beskjæringa bør skje om våren.

Formering

Lonicera nitida ‘Elegant’ formeres vegetativt med skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss