Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ligusterleddved

Lonicera ligustrina pileata

Et synonymt navn er Lonicera pileata. Slektsnavnet Lonicera er etter den tyske botanikeren, legen og forfatteren Adam Lonitzer (1528-86). Artsnavnet pileata = med hatt eller lue (fruktas form). I Sverige heter planten lingontry, mens i England brukes navn som box-leaved honeysuckle og privet honeysuckle.

Hjemsted/Opphav Ligusterleddved finnes viltvoksende i de sentrale og sørvestlige deler av Kina. Busken kom til Europa omkring 1900.

40-80 cm høy, eviggrønn, tettgreina busk med avlange, læraktige, glinsende mørkegrønne blad, duftende, gulhvite blomster og fiolette bærfrukter. Nøysom og frodig markdekker. Klimasone: H4.

  • Lonicera ligustrina pileata (Ligusterleddved) Foto: landscapeplants.oregonstate.edu

Plantebeskrivelse

40-80 cm høy, eviggrønn, breivokst, tettgreina busk med tynne, horisonte voksende greiner med en tett marg. Unge skudd er blårøde og filthåra.

Motsatte, 1,5-2,5 cm lange, elliptiske eller lansettformete, læraktige, glinsende mørkegrønne blad med kileformet bladgrunn og et kort skaft.

Duftende, små, gulhvite blomster som sitter parvise på svøpblader, i mai-juni. Begeret danner en krage, og krona er traktformet, lysegul og nesten 1 cm lang. Fruktene er ca. 5 mm lange, runde, purpurfiolette, gjennomskinnelige bær med rester av begeret i spissen.

Vekstkrav og klimasone

Ligusterleddved er en nøysom busk som vokser godt i varierende jordbunnsforhold både i sol og delvis skygge. Men busken trives ekstra godt i humusrik, organiske, godt drenert jord med en pH fra 5,5-7.

Lonicera ligustrina pileata tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Ligusterleddved egner seg godt som markdekker i inngangspartier, ved veier og langs parkeringsplasser. Busken er frodig og kraftigvoksende og dekker godt arealet mot ugras. Planten egner seg best i kyststrøk.

Allergi- og giftfare

Lonicera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Svakt giftige bær som ved spising kan forårsake brekninger. Alvorlige forgiftninger er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Ligusterleddved tåler godt beskjæring, og beskjæringa dreier seg mest om å holde planten innenfor den tiltenkte vokseplassen.

Formering

Ligusterleddved formeres oftest vegetativt med skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss