Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Roseklokkebusk ‘Ruby Queen’

Weigela florida 'Ruby Queen'

Synonyme navn på arten er Weigela rosea, Diervilla rosea og Diervilla florida. Slektsnavnet Weigela er etter den tyske botanikkprofessoren Christian Ehrenfried von Weigel (1748-1831). Artsnavnet florida betyr riktblomstrende. På svensk heter arten rosenprakttry, mens i England blir den ofte bare omtalt som Weigela eller Old Fashioned Weigela.

Hjemsted/Opphav Arten Weigela florida finnes viltvoksende i Korea, Mandchuria, Nord-Kina og Japan. Arten dyrkes ikke i dag, men flere sorter er foredlet fram og er i handelen. Sorten ‘Ruby Quuen’ er nederlandsk, og ble foredlet av Herman Geers, Boskoop, Nederland i 1993.

70-100 cm høy, løvfellende busk med en utbredt, tett vekst, rødlige blad og røde, klokkeformete blomster. Allergivennlig, plante for en solrik plass. Klimasone: H3-4.

  • Weigela florida 'Ruby Queen' (Roseklokkebusk 'Ruby Queen')

Plantebeskrivelse av arten Weigela florida

Arten som ikke dyrkes hos oss, blir en 2-3 m høy busk. Unge skudd er enten snaue eller har to langsgående striper av korte hår. Motsatte blad, 5-10 cm lange, eggformet til avlange eller omvendt eggformet, tilspisset, sagtannet, ofte med et rødlig skjær. På undersiden av bladet er nervene tett besatt med hår.

Blomstene, som sitter 3-4 sammen på hvert sitt skaft, i knipper i bladhjørnene, er rosa til dyprosa, med en lysere innside. Blomstring i juni-juli, men busken gjenblomstrer i august-september. I blomsten er begeret delt til midten, og krona er traktformet, 3-4 cm lang og mer eller mindre håret på utsiden. Smale sylinderformete, 2,5 cm lange, snaue kapselfrukter med frø som har antydning til vinger, i august-oktober.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Ruby Queen’ er en 70-100 cm høy, løvfellende busk med en utbredt, tett vekst. Kantete skudd med motsatte, elliptiske, rødlige blad. Tallrike, skjeve, røde, klokkeformete blomster i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Klokkebusk er en busk, som trives best i en moldrik, godt sandholdig, næringsrik, veldrenert jord, på en solrik og varm plass.

Busken tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Klokkebusk egner seg til planting i buskgrupper, i skråninger og som en frittstående plante. Kontrastplante. Planteavstand i gruppe: 1-1,5 m. Sunn og frisk plante.

Allergi- og giftfare

Slekta Weigela er en allergivennlig slekt. Det finnes ingen rapporter om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Skadete greiner bør fjernes om våren, men annen beskjæring er unødvendig. Siden blomsterknoppene dannes i sesongen før blomstring, bør en beskjæring med tanke på fornyelse av busken, gjøres på forsommeren like etter at blomstringa er over. En fornyelse kan skje ved at noen eldre greiner skjæres helt bort.

Formering

Klokkebusk formeres vegetativt, helst med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss