Makinospir ‘Atrorosea’
Astilbe simplicifolia ‘Atrorosea’Et synonymt navn er Astilbe simplicifolia-hybrid ‘Atrorosea’. Slektsnavnet Astilbe kommer av gr. a, uten og stilbe, glans. Det norske navnet spir viser til blomsteraksets form som ligner et spir. Artsnavnet simplicifolia betyr enkeltblada, ikke sammensatt, og viser til blada som er hele. I Sverige kalles planten fjäderastilbe og i England brukes navnet the entire-leaved astilbe.
40 cm høy, bladfellende staude med overhengende vekst, finnete blad og karminrosa blomster i en spirlignende blomsterstand, i juli-september. Allergivennlig rabattstaude. Klimasone H6.
Beskrivelse av arten Astilbe simplicifolia
30 – 50 cm høye stauder med en tett, opprett, noe overhengende vekst og dekorative skinnende, mørkegrønne blader. Bladene er hele eller trådforma, alt etter sort. Hvite, rosa eller lyserøde blomster i lett hengende, elegante, spirlignende, luftige blomsterstander i juli – september, alt etter sort.
Sortsbeskrivelse
Astilbe simplicifolia ‘Atrorosea’ er 40 cm høy staude med overhengende vekst, elegant mørkegrønt, blankt bladverk og karminrosa blomster i en spirlignende blomsterstand, i juli-september.
Vekstkrav og klimasone
Makinospir trives best i jevnt fuktig, sandblandet moldjord med lite eller ingen kalk (pH mellom 5 og 7), men stauden vokser bra i all slags hagejord. Stauden bør helst ha noe skygge på vokseplassen, men hvis jorda er jevnt fuktig, tåler den også å stå i full sol.
Stauden tilrås plantet til klimasone H6.
Bruksområder
Makinospir har et vakkert, mørkegrønt, elegant bladverk, noe som gjør planten til en god rabattstaude. De passer godt sammen med bregner og trives godt langs kanten av dammer og andre fuktige steder. I og med at makinospir trives godt i skygge, er den også en god plante til nordveggen. Planteavstand: 30 cm. Planten er også god til villflor. Astilbe kan stå i 10-12 år før de må plantes om. Makinospir kan dyrkes over store deler av landet vårt.
Allergifare
Astilbe er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Planten formeres ved deling vår eller høst.