Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Amerikahyll ‘Isla’ E

Sambucus racemosa ssp. pubens ‘Isla’ E

Synonyme navn på planten er islandshyll, Sambucus pubens og Sambucus callicarpa. Slektsnavnet Sambucus er et gammelt latinsk navn på hyll, trolig fra sambuca, en slags harpe laget av ved fra svarthyll. Danskene mener at ordet hyll kan komme av hul. Margen i gamle stammer råtner bort og de blir hule. Artsnavnet pubens betyr dunhåret. Sortsnavnet ’Isla’ har islandsk opphav, siden planten kom til oss fra Amerika via Island. På svensk heter busken druvfläder, og i England/USA brukes navnet Amerikan Red Elder og Red-berried Elder.

Hjemsted/Opphav Arten amerikahyll har sin naturlige utbredelse i vestlige områder av Nord-Amerika. Sorten ’Isla’, er et islandsk utvalg og en norsk E-plante, som kom som stiklinger til Rå i Troms, sist i 70-årene.

2,5-4 m høy kraftigvoksende busk med ulikefinnete blad, gulhvite blomster og røde frukter. Nøysom busk med svært tidlig løvsprett. Klimasone: H7.

  • Amerikahyll 'Isla' E (Sambucus pubens 'Isla' E)

  • Amerikahyll 'Isla' E (Sambucus pubens 'Isla' E)

  • Amerikahyll 'Isla' E (Sambucus pubens 'Isla' E)

  • Amerikahyll 'Isla' E (Sambucus pubens 'Isla' E)

Plantebeskrivelse

2,5-4 m høy, bred, løvfellende, kraftigvoksende busk med tett vekst. Årsskudd med store, motsatte vinterknopper, rød marg og bark med mange, store korkporer (lenticeller). Store tydelige bladarr med flere karstrenger. Ulikefinnete blad med 5-7 sagtannete, elliptiske, spisse småblad. Mørkegrønn bladoverside og lysere underside. Gule høstfarger. Bladene får en særegen lukt når de gnies. Svært tidlig løvsprett om våren. Gulhvite blomster i eggrunde, noe åpne blomsterstander i mai-juni. Røde bær i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Amerikahyll er en nøysom busk som trives godt i skygge og kjølig kystklima, men som blomstrer best på solrik plass. Den foretrekker drenert jord, men stiller ellers små krav til jorda.

Busken tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Sambucus pubens er en vindsterk og salttolerant busk som er en god skjerm- og leplante på utsatte steder. Da rotsystemet etablerer seg raskt og binder jorda, er den også god på erosjonsutsatte steder. God i buskas ved uthus, skogkanter og lignende. Planteavstand i gruppe: 3 – 6 m. God busk både i kyst- og innlandsklima.

Allergi- og giftfare

Sambucus (hyll) forårsaker høysnue hos ca. en fjerdedel av bjørkeallergikerne.

Bærene er giftige, men ingen alvorlige forgiftninger er kjent hos oss. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

 Beskjæring

Amerikahyll liker og tåler sterk tilbakeskjæring. Siden busken toppfryser noe, særlig i innlandet, må den skjæres tilbake årlig. Hyll blomstrer på årsskudd, og bør skjæres om våren før veksten tar til.

Formering

Amerikahyll formeres med stiklinger. Både skuddstiklinger (grønnstiklinger) og kviststiklinger går bra.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss