Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Storhassel ‘Purpurea’

Corylus maxima ‘Purpurea’

Synonyme navn er blodhassel ‘Purpurea’. Slektsnavnet Corylus stammer fra gresk korylos, som er et gammelt navn på hassel (fra før Kristus), muligens fra korys som betyr hjelm. Trolig viser dette til hvordan hamsen omslutter nøttefrukten. Artsnavnet maxima betyr den største. Sortsnavnet ‘Purpurea’ betyr purpurrød, noe som viser til bladfargen. Også i Sverige kalles planten blodhassell, mens et par engelske navn er Purple giant filbert og purple leaved filbert.

Hjemsted/Opphav Arten storhassel (Corylus maxima) er viltvoksende i Sørøst-Europa og Lilleasia, hvor den kan bli over 20 m høy. Derav navnet maxima. Det har oppstått mange hybrider (krysninger) mellom storhassel og villhassel, og blodhassel er en av disse.

3-4 m høy, løvfellende busk med opprett vekst, store røde blad hele sesongen og røde hannrakler. Busk for en solrik plass. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Corylus maxima 'Purpurea'

  • Corylus-maxima-‘Purpurea’-Blodhassel

  • Corylus-maxima-‘Purpurea’-Blodhassel

  • Corylus-maxima-‘Purpurea’-Blodhassel

Plantebeskrivelse

3-4 m høy, løvfellende busk med opprett vekst. Grå, kjertelhårete kvister. Bladene er opptil 14 cm lange og mørkt røde hele sesongen. Øvre del av bladet er dobbelt sagtannet. Mørkt røde hannrakler i mars-april. Nøttefrukter, som er omgitt av en dunhåret, rørformet hams, som er dobbelt så lang som nøtta, i september til november.

Vekstkrav og klimasone

Storhassel er en nokså nøysom plante som trives best på næringsrik, lett jord, på varme, sørvendte steder i sol og skygge. En pH mellom 5 og 7 er passende for hassel.

Busken tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder 

Storhassel er først og fremst en kontrastplante blant grønne planter. Planteavstand i gruppe: 3-6 m.

Allergi- og giftfare

Storhassel er en allergifiendtlig plante for pollenallergikere. Busken har stor pollenproduksjon og hele 90 % av pollenallergikerne reagerer på hasselpollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Storhassel tåler beskjæring, men skjæring trengs sjelden.

Formering

Storhassel kan formeres med avlegging.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss