Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vrihassel

Corylus avellana ‘Contorta'

Synonyme navn er villhassel ‘Contorta’ og hassel ‘Contorta’. Slektsnavnet Corylus stammer fra gresk korylos, som er et gammelt navn på hassel (fra før Kristus), muligens fra korys som betyr hjelm. Trolig viser dette til hvordan hamsen omslutter nøttefrukten. Artsnavnet avellana kommer av Avella (Vecchia) i Sør-Italia, et sted som er kjent for nøtteproduksjon. Sortsnavnet contorta betyr vridd, skrudd, og viser til den spiralsnodde greinene og bladene. På svensk kalles planten bare hassel, mens noen engelske navn er corkscrew hazel, contorted filbert og contorted hazelnut.

Hjemsted/Opphav Vrihassel en kultivar (sort) som ble funnet i Frocester i England i 1863.

2-3 m høy, løvfellende, opprett busk med vridde blad, skudd og greiner. Dekorativ, særegen busk som er ettertraktet til dekorasjoner. Klimasone: H5.

  • Vrihassel (Corylus avellana 'Contorta')

  • Vrihassel (Corylus avellana 'Contorta')

  • Vrihassel (Corylus avellana 'Contorta')

  • Vrihassel (Corylus avellana 'Contorta')

  • Vrihassel (Corylus avellana 'Cotorta')

  • Vrihassel (Corylus avellana 'Cotorta')

  • Vrihassel (Corylus avellana 'Cotorta')

  • Vrihassel (Corylus avellana 'Cotorta')

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, løvfellende busk med opprett vekst og vridde blad, skudd og greiner.

Årsskudd med røde kjertelhår, lyst gråbrun bark med kvite porer og korte, avrundete knopper. Ovale til eggformete, 5-10 cm lange, blad som er dobbelt, uregelmessige sagtannet, har et kort skaft og som ender i en lang spiss. Bladstilker og bladunderside er kjertelhåret. Lange, hengende lysegule hannrakler i mars-april, og senere små, hunnrakler.

Vekstkrav og klimasone

Vrihassel er en nokså nøysom plante som trives best på næringsrik, lett jord, på varme steder (ofte sørskråninger), både i sol og halvskygge. En pH mellom 5 og 7 er passende for hassel.

Busken tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder 

Vrihassel har en særegen greinstruktur som er særlig dekorativ uten bladverk om vinteren. Plantens særpreg forsterkes ytterligere av de vridde bladene. Busken er en vakker frittstående plante og avskårne greiner er svært populære i dekorasjoner.

I grøntanlegg bør den ikke plantes på steder hvor busken tynges ned av store snømengder. Planteavstand i gruppe: 1-3 m.

Allergi- og giftfare

Corylus avellana er en allergifiendtlig plante for pollenallergikere. Busken har stor pollenproduksjon og hele 90 % av pollenallergikerne reagerer på hasselpollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Vrihassel tåler godt beskjæring. Siden busken podes vil det komme villskudd fra grunnstammen, og det er viktig at disse fjernes etter hvert som de kommer. Helst bør disse rives av, da det hindrer at villskuddene vokser ut igjen. Villskuddene er mer livskraftige enn sorten og vil snart utkonkurrere den delen av planten som vi ønsker å beholde.

Formering

Villhassel formeres med poding.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss