Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hassel

Corylus avellana

Synonyme navn er vanlig hassel og villhassel. Slektsnavnet Corylus stammer fra gresk korylos, som er et gammelt navn på hassel (fra før Kristus), muligens fra korys som betyr hjelm. Trolig viser dette til hvordan hamsen omslutter nøttefrukten. Artsnavnet avellana kommer av Avella (Vecchia) i Sør-Italia, et sted som er kjent for nøtteproduksjon. På svensk kalles planten hassel eller vanlig hassel, mens noen engelske navn er Hazel, Common hazel, Hazelnut tree, European hazel, Filbert og Cobnut.

Hjemsted/Opphav Villhassel er viltvoksende i Europa, Lilleasia og Kaukasus, hvor den blir 6-10 m høye, ofte flerstammete trær.

4-6 m høy, løvfellende busk med tett, sein vekst og tykke, læraktige blad. Viltvoksende busk for både solrike og skyggefulle plasser. Klimasone: H4.

  • Villhassel (Corylus avllana)

  • Villhassel (Corylus avllana)

  • Villhassel (Corylus avllana)

  • Villhassel (Corylus avllana)

  • Villhassel (Corylus avllana)

  • Villhassel (Corylus avllana)

Plantebeskrivelse

4-6 m høy, løvfellende busk med tett, opprett vekst eller små, flerstammete trær. Årsskudd med røde kjertelhår, lyst gråbrun bark med kvite porer og korte, avrundete knopper, som sitter skruestilt i to rader på skuddet.

Ovale til eggformete, 5-10 cm lange, blad som er dobbelt, uregelmessige sagtannet, og som har et kort skaft og som ender i en lang spiss. Bladstilker og bladunderside er kjertelhåret. Gule høstfarger.

Lange, hengende lysegule hannrakler i mars-april, og senere små, hunnrakler.  Spiselige nøtter, 1-4 sammen i en frynset hams. Hamsen er dannet av to sammenvokste høgblad.

Vekstkrav og klimasone

Hassel er en nokså nøysom plante som trives best på næringsrik, lett jord, på varme steder (ofte sørskråninger), både i sol og skygge. En pH mellom 5 og 7 er passende for villhassel.

Busken tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Planten brukes til revegetering av naturlike plantinger, og den benyttes til le, buskgrupper og klipt hekk. Tidligere ble den brukt til hasselganger og i hassellunder. Den danner tette buskas som er en god skjerm mot innsyn og vind. Den kan også brukes til underplanting under og mellom større trær. Veden ble tidligere brukt til tønnebånd og flettverk m.m. og nøttene har stor matverdi. Planteavstand i gruppe: 3-6 m. I Norge finnes villhassel spredt i løvskog og skogkanter på Østlandet opp til 830 m over havet, og nordover til Steigen i Nordland. Busken hører med til den såkalte edelløvskogen hos oss.

Allergi- og giftfare

Corylus avellana er en allergifiendtlig plante for pollenallergikere. Busken har stor pollenproduksjon og hele 90 % av pollenallergikerne reagerer på hasselpollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hassel tåler kraftig beskjæring. Gamle planter kan fornyes ved at de eldste greinene skjæres helt ned til bakken. Samtidig reduseres også høyden på plantene. Dette kan gjøres årlig om vi ønsker en lavere busk eller hekk.

Formering

Hassel formeres med frø, som helst bør såes ut om høsten eller kaldstratifiseres (temperaturbehandling før såing) året før såing. Bruk helst stedegent frø.

Utvalgte sorter i handelen

Vrihassel (Corylus avellana ’Contorta’) Navnet contorta betyr vridd (geinene).

2-3 m høy, flerstammet busk med opprett, sein vekst og krokete og vridde greiner. Krusede blad med innrullet bladkant. Sorten må podes. God som en frittstående busk. Ettertraktet til dekorasjoner. Villskudd må fjernes regelmessig. Klimasone: H5.

Rødbladet hassel (Corylus avellana ’Fuscorubra’)

3-4 m høy, flerstammet busk med purpurrøde blad. Solrik plass. Frittstående kontrastplante til grønne planter. Klimasone: H6 ved kysten.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss