Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Grønngullbusk

Forsythia viridissima

Slektsnavnet Forsythia stammer fra den skotske forfatteren William Forsyth (1737–1800), som satte navn på slekta. Artsnavnet viridissima betyr sterkt grønn (greinene). Det norske navnet gullbusk skyldes buskens blomsterrikdom på bar kvist. I Engelske navn på busken er navn er easter tree, Chinese golden bell tree og greenstem forsythia.

Hjemsted/Opphav Forsythia viridissima finnes viltvoksende i Kina. Busken er en av foreldrene til praktgullbusk (Forsythia x intermedia). Den skotske plantejegeren Robert Fortune fant busken i området Zhoushan i Kina 1845, og sendte en plante til Royal Horticultural Society i England.

2-3 m høy, løvfellende busk med stivt opprett vekst, grønne kvister, grønne elliptiske blad og lysegule blomster på bar kvist. Allergivennlig busk for en solrik, lun plass. Klimasone: H4.

  • Forsythia viridissima (Grønngullbusk) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, løvfellende busk med stivt opprette greiner som har en marg som er delt opp med mellomrom. Glatte, firkantete, grønne eller gulgrønne kvister, som kan være halvt vintergrønne på milde steder.

Motsatte, grønne, elliptiske, 7-8 cm lange, glatte blad med kileforma grunn. med 6-12 mm lang bladstilk og som er tannet i øvre halvdel.

Tallrike, lysegule eller svakt grønnlige blomster på bar kvist (før løvsprett), som sitter enkeltvis eller 2-3 sammen på greina, i april. Fruktene er varige, 2-rommete kapsler.

Vekstkrav og klimasone

Forsythia trives best i en næringsrik, svakt sur (pH5,5-7), godt drenert, sandblandet moldjord på en solrik, lun plass. Den tåler ikke våt og tørkeutsatt jord.

Forsythia viridissima tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Gullbusk plantes mest i fjellhager og i buskgrupper, gjerne sammen med alltidgrønne planter på grunn av sin tidlige og rike blomstring. Men busken er også en vakker frittstående busk. Greiner av Forsythia egner seg også godt til driving i dekorasjoner. Planteavstand i gruppe: 2-3 m. Busken tåler byluft.

Allergi- og giftfare

Forsythia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Men avskårne, blomstrende kvister i vase innendørs, kan volde besvær for mange astmatikere og personer med allergisk snue. Årsaken til dette er ukjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Forsythia skjæres godt tilbake ved planting. Hos uryddige busker kan blomstrende greiner klippes tilbake til 5-10 cm over forgreiningspunktet, rett etter avblomstring. Dermed blir busken mer kompakt. Eldre planter kan forynges ved å skjære bort en tredjedel til halvparten av greinmassen hvert 2-3 år. Hos Forsythia sitter blomsterknoppene på 2-3 år gamle greiner.

Formering

Gullbusk formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss