Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vinterliguster

Ligustrum ovalifolium

Slektsnavnet Ligustrum er det gamle latinske navnet. Artsnavnet ovalifolium betyr ovale blad. I Sverige heter arten bredbladig liguster, mens vanlige engelske navn er oval leaf privet Ligustrum og oval leaf Privet.

Hjemsted/Opphav Ligustrum ovalifolium er viltvoksende i Japan, hvor den har vært dyrket siden 1847.

3-4 m høy, eviggrønn, rasktvoksende busk med en stivt, opprett vekst, mørkegrønne, blanke blad og små, hvite, duftende blomster i opprette topper. Mye brukt til hekker. Klimasone: H4.

  • Ligustrum ovalifolium (Vinterliguster)

Plantebeskrivelse

3-4 m høy, eviggrønn (av og til halvt eviggrønn), rasktvoksende busk med stivt, opprette greiner og glatte årsskudd.

Motsatte, helrandete, mørkegrønne, skinnende, elliptiske, 4-8 cm lange blad med en lysegrønn, glatt underside.

Små, hvite, duftende blomster i endestilte, opprette topper i juli. Fruktene er blanke, ertestore, svarte bær i i oktober.

Vekstkrav og klimasone

Liguster er en nøysom busk som ikke har spesielle jordkrav og som trives i sol og skygge. Busken trives i både sand- og leirjord, og den tåler også litt fuktig jord. Årlig gjødsling øker tilveksten.

Ligustrum ovalifolium tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Ligustrum ovalifolium en vindsterk busk som er anvendelig både til klipte og frie hekker, som en frittstående busk og i buskgrupper. Planteavstand i gruppe: 2-4 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Planten er vindsterk, sunn og frisk og den tåler saltholdig luft og byluft. Liguster fremmer dyre- og fuglelivet.

Allergi- og giftfare

Liguster kan skape problemer for et lite antall pollenallergikere og andre allergikere, for personer som er overfølsomme for plantens pollen. Alle med allergi mot oliven, bør unngå blomstrende liguster. Siden vi bruker den mest som klipt hekk (blomstene klippes bort), er den et lite problem hos oss. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Liguster tåler sterk beskjæring. En jevn, klipt hekk krever beskjæring et par ganger i året.

Formering

Liguster formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss