Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Liguster ‘Øyvill’ ® E (‘Epløyv’)

Ligustrum vulgare ØYVILL ® E

Synonyme navn er europaliguster og vanlig liguster. Slektsnavnet Ligustrum er det gamle latinske navnet. Artsnavnet vulgare betyr vanlig. Også i Sverige heter arten liguster, mens vanlige engelske navn er European Privet, Common Privet og Wild Privet.

Hjemsted/Opphav Arten Ligustrum vulgare har sin naturlige utbredelse i Europa, Nord-Afrika og Vest-Asia. Sorten Ligustrum vulgare ØYVILL ® E, er en norsk E-plante som er hentet fra områder ved Oslofjorden.

3-3,5 m høy, løvfellende busk med tett, slank, søyleformet vekst, lansettformete blad og små, hvite, duftende blomster. Brukes mye til hekker. Nøysom og vindsterk hekkeplante og solitærbusk. Klimasone: 4-5.

  • Ligustrum vulgare ØYVILL® E (Liguster ØYVILL® E) Foto: Eliteplanter.no.j

  • Ligustrum vulgare ØYVILL® E (Liguster ØYVILL® E) Foto: Eliteplanter.no.j

Plantebeskrivelse

3-3,5 m høy, løvfellende busk med en slank, tett, søyleformet vekst og runde greiner, som er grønne som unge, men som blir mer grå etter hvert.

Motsatte, helrandete, glatte, lansettformete, 4-6 cm lange blad med mørkegrønn overside og lysere underside. Utover høsten får ofte bladene en mørkfiolett farge, og de henger lenge på planten.

Små, hvite, duftende blomster i endestilte, opprette topper i juli. Fruktene er blanke, ertestore, svarte bær i i oktober.

Vekstkrav og klimasone

Liguster er en nøysom busk som ikke har spesielle jordkrav og som trives i sol og skygge. Busken trives i både sand- og leirjord, og den tåler både noe fuktig og ganske kompakt jord. Årlig gjødsling øker tilveksten.

Ligustrum vulgare ØYVILL ® E tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Ligustrum vulgare er ØYVILL ® E en vindsterk busk som er anvendelig både til klipte og frie hekker. Brukes også som en frittstående busk, på grunn av sin smale og opprette form. Liguster har et tett og kraftig rotsystem, og den egner seg også til hindre jord i å rase ut på erosjonsutsatte steder. Planteavstand i gruppe: 0,7 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Planten er sunn og frisk og den tåler saltholdig luft og byluft. Liguster fremmer dyre- og fuglelivet.

Allergi- og giftfare

Liguster kan skape problemer for et lite antall pollenallergikere og andre allergikere, for personer som er overfølsomme for plantens pollen. Alle med allergi mot oliven, bør unngå blomstrende liguster. Siden vi bruker den mest som klipt hekk (blomstene klippes bort), er den et lite problem hos oss. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Liguster tåler sterk beskjæring. En jevn, klipt hekk krever beskjæring et par ganger i året.

Formering

Liguster formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss