Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hortensia (stuehortensia) ‘Bodensee’

Hydrangea macrophylla ‘Bodensee’

Slektsnavnet Hydrangea er gresk og er sammensatt av hydor, som betyr vann og aggeion, som betyr kar, vase; og viser enten til formen på fruktkapselen eller til at planten trenger mye vatn. Artsnavnet macrophylla betyr med store blad. Det norske navnet hortensia stammer sannsynligvis fra elskerinnen Hortense Barre til den franske botanikeren Philbert Commerson. Hun var med ham på en oppdagelsesreise til Østen på 1700-tallet, og et av plantefunnene fikk navn etter henne. I Sverige heter planten hortensia ‘Bodensee’, mens engelske navn på arten er bigleaf hydrangea, French hydrangea, lacecap hydrangea, mophead hydrangea og hortensia.

Hjemsted/Opphav Stuehortensia som er i handelen i dag er en samling sorter som er blitt til gjennom et utstrakt foredlingsarbeid i flere land, blant annet i Tyskland, Frankrike og Sveits. Sorten ‘Bodensee’ er en tysk hybrid som ble foredlet fram av Brugger i 1950.

50-150 cm høy, løvfellende busk med tett, rund vekst. Motsatte, store, grovtannete blad og store blomster i runde hoder, som blir blå i sur jord og rosa i nøytral og kalkrik jord. Allergivennlig surjordsplante for en varm, solrik plass. Klimasone: H4.

  • Hydrangea macrophylla 'Bodensee' (Hortensia 'Bodensee')

Beskrivelse av arten Hydrangea macrophylla

0,5-1,5 høy, løvfellende busk med tett, rund vekst. Lange, småflekkede årsskudd med store, motsatte, 10-20 cm lange, bredt eggformete til omvendt eggformete, grovtannete blad. Blå, røde eller rosa blomster i store, runde eller flate hoder i juli-oktober. De indre blomstene i blomsterstanden er fertile, de ytre er sterile med store, oftest hvite begerblad. Surheten i jorda påvirker blomsterfargen. Sur jord (pH 4,5-5,5) gir blå blomster, mens mer alkalisk jord (pH 6,5-7,5) gir rosa blomster. Dette skyldes innholdet av frie aluminium-ioner i jorda, som øker med synkende surhetsgrad. Mange frie Al-ioner gir blå blomster. Gjødsles dyrkingsmediet med aluminiumsulfat, vil vi få mer blåfargete blomster. Vi kan oppnå samme resultat i hagen ved å gjødsle med aluminiumsulfat.

Sortsbeskrivelse

Hydrangea macrophylla ‘Bodensee’ er en 50-130 cm høy busk med en tett rund vekst med motsatte, mellomgrønne, eggformete blad og store blomster i runde hoder, som blir blå i sur jord og rosa i nøytral eller kalkrik jord. Blomstring i juli-september.

Vekstkrav og klimasone

Hortensia trives best i en kalkfattig, dyp, moldrik, jevnt fuktig jord på en solrik, varm plass. Jord til hortensia kan forbedres ved å blande inn naturtorv som ikke er kalket. Årlig gjødsling.

Hydrangea macrophylla ‘Bodensee’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Busken egner seg godt i forkant av buskgrupper og i trafikkøyer.  Planteavstand i gruppe: 1-1,5 m. Men stuehortensia er også viktig innendørs potteplante.

Allergifare

Hydrangea er en allergivennlig planteslekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking, er ikke kjent.

Beskjæring

Stuehortensia tåler å beskjæres, men skjæringen består først og fremst i å fjerne de delene av planten som har frosset i løpet av vinteren, samt å fjerne tynne og lite vekstkraftige skudd. Siden sorten blomstrer på 2-årig ved, bør all beskjæring skje like etter blomstring.

Formering

Busken formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss