Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Høstberberis ‘Atropurpurea Nana’

Berberis thunbergii ‘Atropurpurea Nana’

Slektsnavnet Berberis er en latinisert form av den arabiske betegnelsen på frukta – berberys. Artsnavnet thunbergii er fra den svenske botanikeren Carl Peter Thunberg (1743-1828). Sortsnavnet atropurpurea betyr mørk rød og nana betyr dverg. I Sverige heter arten häckberberis, mens det mest vanlige engelske navnet er Japanese barberry ‘Atropurpurea Nana’.

Hjemsted/Opphav Arten Berberis thunbergii er viltvoksende i Japan. Sorten ‘Atropurpurea Nana’ er en nederlandsk sort.

40-50 cm høy, løvfellende busk med tett, tueformet vekst, skudd med kvasse torner, mørkt røde blad, gule blomster og mørkt røde bærfrukter. Nøysom busk for en solrik plass. Klimasone: H4.

  • Berberis thunbergii 'Atropurpurea Nana' (Høstberberis 'Atropurpurea Nana')

Beskrivelse av arten Berberis thunbergii

100–150 cm høy, løvfellende busk med tett, noe utbredt vekst. Brunlige, overhengende, kantete greiner med skruestilte knopper og enkle, 3-delte, kvasse, ca. 1 cm lange bladtorner. Gul ved og innerbark. Busken har et tett rotsystem.

Helrandete, 1,5 – 2 cm lange, smale ovale blad. Høstfargene er i rødt, oransje og gult.

Små, gule blomster i klaser i mai–juni. Tallrike, skinnende, sterkt røde frukter i september-oktober.

Sortsbeskrivelse

Berberis thunbergii ‘Atropurpurea Nana’ er 40-50 cm høy, løvfellende busk med tett, tueformet vekst, skudd med kvasse torner, knipper med mørkerøde blad, gule blomster og mørke bærfrukter. Klimasone: H4.

Vekstkrav og klimasone

Høstberberis er en nøysom busk som får best farge i noe tørr, mager, godt drenert jord på en solrik plass. Den liker bedre noe sur enn kalkholdig jord.

Berberis thunbergii ‘Atropurpurea Nana’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder 

Rødbladete berberis nyttes som er fargeinnslag i fjellhagen og i lave buskgrupper. Planteavstand i gruppe: 0,4-0,6 m. Ugrasarbeid og annet vedlikehold i plantinger med berberis er utfordrende og tidkrevende da det er vanskelig å komme til på grunn av tornene. Tette plantinger er til god hjelp og en duk under plantene forenkler arbeidet. Busken tåler mye forurensning og byklima. Fremmer dyre- og fuglelivet. Dessverre er busken utsatt for mjøldogg.

Allergi- og giftfare

Berberis er ingen trussel for pollenallergikere. Men muntlige rapporter går ut på at rødbladete sorter av høstberberis kan forårsake problemer for astmatikere. Berberis bør ikke plantes i barnemiljøer, på grunn av buskens skarpe og lange torner, og at blad og ved inneholder giftige stoffer. Men alvorlige skader er ikke kjent. Bærene er ufarlige. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Berberis tåler sterk beskjæring, noe som fremmer utviklingen av godt fargede skudd og blad. Siden busken blomstrer på årsskudd, bør skjæring skje om våren før veksten tar til. Beskjæring av berberis krever tykke klær og hansker. Sår etter tornene kan gi betente sår (svakt giftig ved og blad).

Formering

Høstberberis ‘Atropurpurea Nana’ formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger) med hæl (med en del av fjorårsveden).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss