Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Myrteberberis ‘Nana’

Berberis microphylla ‘Nana’ (Berberis buxifolia'Nana')

Synonyme navn er dvergberberis, Magellanberberis, Berberis buxifolia ‘Nana’ og Berberis microphylla ‘Pygmaea’. Slektsnavnet Berberis er en latinisert form av den arabiske betegnelsen på frukta – berberys. Artsnavnet microphylla betyr med små blad. Det tidligere artsnacnet buxifolia betyr blad som Buxus (buksbom). Sortsnavnet nana betyr dverg, lav. I Sverige heter planten liten buxbomberberis, mens et engelske navn er ‘Nana’ box-leaved barberry og Magellan barberry ‘Nana’.

Hjemsted/Opphav Berberis microphylla er en art som stammer fra Sør-Amerika, nærmere bestemt fra områder sør i Argentina og Chile helt ned til Magellanstredet. Planten ble beskrevet av Georg Forster.

30-40 cm høy, eviggrønn busk med tett, kuleformet vekst. Små, mørkegrønne blad med noen kvasse bladtorner. Blomster sjelden hos oss. God fjellhageplante. Klimasone: H3.

  • Berberis microphylla 'Nana' (Myrteberberis 'Nana')

Plantebeskrivelse

30-40 cm høy, eviggrønn, godt forgreinet busk med en tett, kuleformet vekst og svakt, furete greiner.

Skruestilte, små, mørkegrønne, læraktige, helrandete, smalt ovale eller runde, spredt tornete blad med en kileformet bais og som sitter på korte stilker.

Små, oransjegule blomster i mai-juni, men busken blomstrer sjelden i Norge. Arten danner purpursvarte, spiselige bær rukter, men sorten ‘Nana’ danner normalt ikke frukter.

Vekstkrav og klimasone

Myrteberberis er en nøysom busk som trives best i godt drenert, nøytral eller svakt sur (pH5,5-7), sandblandet moldjord på en solrik plass.

Berberis microphylla ‘Nana’ tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder  

Myrteberberis egner seg godt til en lave hekker, og den plantes ofte i fjellhager og i grupper med andre lave nåletrær. Busken er en honningplante, som fremmer dyre- og fuglelivet og hjorten liker ikke busken. I områder hvor planten danner frukter, er bærene populære til konserves.

Allergi- og giftfare

Berberis er ingen trussel for pollenallergikere. Berberis bør ikke plantes i barnemiljøer, på grunn av buskens skarpe og lange torner, og at blad og ved inneholder svakt giftige stoffer. Men alvorlige skader er ikke kjent. Bærene er spiselige. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Myrteberberis tåler beskjæring, og busken kommer raskt igjen etter en kraftig nedskjæring. Beskjæring bør skje om våren før veksten tar til. Beskjæring av berberis krever tykke klær og hansker. Sår etter tornene kan gi betente sår (svakt giftig ved og blad).

Formering

Myrteberberis ‘Nana’ formeres med skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss