Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hybridberberis ‘Superba’

Berberis x ottawensis ‘Superba’

Navn og opprinnelse Slektsnavnet Berberis er en latinisert form av den arabiske betegnelsen på frukta – berberysI. I England Superba barberry.

Hjemsted/Opphav Berberis x ottawensis består av en gruppe hybrider (krysninger) mellom høstberberis (Berberis thunbergii) og berberis (Berberis vulgaris). Sorten ‘Superba’ er en sort som har vært plantet i lang tid og som tilhører denne hybridgruppen. Flere kultivarer er i handel.

2-3 m høy og 2 m bred, løvfellende, opprett, tett busk med avrundet vekst, tornete buete greiner, ovale, rødlilla blader med torner, lysegule blomster og røde bærfrukter. God hekkeplante til å stenge ute dyr og mennesker. Klimasone: H5.

  • Berberis x ottownsis 'Superba' (Hybridberberis 'Superba')

Plantebeskrivelse

2-3 m høy og 2 m bred, løvfellende, kraftigvoksende, opprett, tett busk med en avrundet vekstform og tornete, buete greiner.

Skruestilte, rødlilla, helrandete, ovale 1,5-2 cm lange blad med kvasse torner på bladstilkene. Høstfarger i nyanser av rødt.

Lysegule blomster som sitter klaser på greinene, i mai-juni. Blomsten består av skålformete, gule kronblad og røde begerblad. Senere kommer røde bærfrukter.

Vekstkrav og klimasone.

Hybridberberisis er en nøysom busk som trives best i drenert, nøytral eller svakt sur (pH5,5-7), sandblandet moldjord i sol og skygge. Busken klarer seg også godt i annen type jord.

Berberis x ottawensis ‘Superba’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder  

Berberis x ottawensis ‘Superba’ er en vakker frittstående busk, som også kan plantes i grupper og som brukes til frittvoksende og klipte hekker. Hekken blir ugjennomtrengelig både for dyr og mennesker. Busken er en honningplante, som fremmer dyre- og fuglelivet. Dessuten tåler planten byluft.

Dessverre er busken en vulgarishybrid som en mellomvert for svartrust, en sopp som går på korn og gras. Busken har vært forbudt å plante i områder hvor det er korndyrking, og i dag anbefales det ikke å plante i korndistrikt.

Allergi- og giftfare

Berberis er ingen trussel for pollenallergikere. Berberis bør ikke plantes i barnemiljøer, på grunn av buskens skarpe torner, og at blad og ved inneholder svakt giftige stoffer. Men alvorlige skader er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hybridberberis tåler sterk beskjæring, og hekker må beskjæres regelmessig. Beskjæring bør beskjæres om våren før veksten tar til. Beskjæring av berberis krever tykke klær og hansker.

Formering

Hybridberberis formeres med skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss