Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Julianaberberis

Berberis julianae

Et synonymt navn er julianes berberis. Slektsnavnet Berberis er en latinisert form av den arabiske betegnelsen på frukta – berberys. Artsnavnet julianae er etter Juliana, som var kona til den tyske botanikeren Camillo (Karl) Schneider (1876-1951). I Sverige heter planten längbladig berberis, mens vanlige engelske navn er wintergreen barberry og Chinese barberry.

Hjemsted/Opphav Berberis julianae er viltvoksende i sørlige og sentrale områder i Kina.

2-2,5 m høy, eviggrønn, opprett busk med grågule, kantete, tornete kvister, mørkegrønne blad med randtorner, gule blomster og svarte bærfrukter. Plante for en lun og varm vokseplass. Klimasone: H3.

  • Berberis julinae (Julianaberberis) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

2-2,5 m høy, eviggrønn, opprett, tett busk med grågule, litt kantete kvister med 3-delte, 3 cm lange torner.

Skruestilte, mørkegrønne, stive, tykke, læraktige, elliptiske, 3-7 cm lange blad med randtorner og en lysegrønn underside. Blader som felles blir oransje eller lakkrøde før de faller av.

Gule blomster som sitter 8-15 sammen i skjermer, i mai. Blåsvarte bærfrukter med blå dogg, i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Julianaberberis er en nøysom busk som trives best i godt drenert, nøytral eller svakt sur (pH5,5-7), sandblandet moldjord på en lun, varm plass. Busken krever et mildt vinterklima

Berberis julianae tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder  

Julianaberberis egner seg godt både som en frittstående busk og i buskgrupper. Anbefalt planteavstand i gruppe: 1-3 m. Busken er en honningplante, som fremmer dyre- og fuglelivet. Planten tåler byluft.

Allergi- og giftfare

Berberis er ingen trussel for pollenallergikere. Berberis bør ikke plantes i barnemiljøer, på grunn av buskens skarpe torner, og at blad og ved inneholder svakt giftige stoffer. Men alvorlige skader er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Julianaberberis tåler beskjæring. Beskjæring bør beskjæres om våren før veksten tar til. Beskjæring av berberis krever tykke klær og hansker.

Formering

Julianaberberis formeres med skuddstiklinger.