Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Julianaberberis

Berberis julianae

Et synonymt navn er julianes berberis. Slektsnavnet Berberis er en latinisert form av den arabiske betegnelsen på frukta – berberys. Artsnavnet julianae er etter Juliana, som var kona til den tyske botanikeren Camillo (Karl) Schneider (1876-1951). I Sverige heter planten längbladig berberis, mens vanlige engelske navn er wintergreen barberry og Chinese barberry.

Hjemsted/Opphav Berberis julianae er viltvoksende i sørlige og sentrale områder i Kina.

2-2,5 m høy, eviggrønn, opprett busk med grågule, kantete, tornete kvister, mørkegrønne blad med randtorner, gule blomster og svarte bærfrukter. Plante for en lun og varm vokseplass. Klimasone: H3.

  • Berberis julinae (Julianaberberis) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

2-2,5 m høy, eviggrønn, opprett, tett busk med grågule, litt kantete kvister med 3-delte, 3 cm lange torner.

Skruestilte, mørkegrønne, stive, tykke, læraktige, elliptiske, 3-7 cm lange blad med randtorner og en lysegrønn underside. Blader som felles blir oransje eller lakkrøde før de faller av.

Gule blomster som sitter 8-15 sammen i skjermer, i mai. Blåsvarte bærfrukter med blå dogg, i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Julianaberberis er en nøysom busk som trives best i godt drenert, nøytral eller svakt sur (pH5,5-7), sandblandet moldjord på en lun, varm plass. Busken krever et mildt vinterklima

Berberis julianae tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder  

Julianaberberis egner seg godt både som en frittstående busk og i buskgrupper. Anbefalt planteavstand i gruppe: 1-3 m. Busken er en honningplante, som fremmer dyre- og fuglelivet. Planten tåler byluft.

Allergi- og giftfare

Berberis er ingen trussel for pollenallergikere. Berberis bør ikke plantes i barnemiljøer, på grunn av buskens skarpe torner, og at blad og ved inneholder svakt giftige stoffer. Men alvorlige skader er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Julianaberberis tåler beskjæring. Beskjæring bør beskjæres om våren før veksten tar til. Beskjæring av berberis krever tykke klær og hansker.

Formering

Julianaberberis formeres med skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss