Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Koreaberberis

Berberis koreana

Slektsnavnet Berberis er en latinisert form av den arabiske betegnelsen på frukta – berberys. Artsnavnet koreana betyr fra Korea. I Sverige heter planten koreansk berberis, mens et engelske navn er Korean barberry.

Hjemsted/Opphav Berberis koreana er endemisk for Korea, det vil si at den opprinnelig bare vokste på ett bestemt område i landet. Busken er mye plantet både i Nord- og Sør-Amerika og i Europa.

2-2,5 m høy, løvfellende busk med opprett vekst og overhengende greiner med kvasse torner, grønne blad, gule, duftende blomster i klaser og røde bær. Røde høstfarger. Nøysom solitærbusk eller til frittvoksende hekk. Klimasone: H4.

  • Berberis koreana (Koreaberberis) Foto: Gardenia.net.

  • Berberis koreana (Koreaberberis) Foto: Gardenia.net.

Plantebeskrivelse

2–2,5 m høy, løvfellende busk med opprett vekst og noe overhengende greiner. Rødlige kvistene med eiendommelige, kvasse torner. Tornene er en mellomting mellom torner og blader, og de er mest bladlignende ved basis av skuddene. Høyere oppe i busken er de mer tornelignende med 1-3 torner for hvert blad.  Gul ved og innerbark.

Skruestilte, grønne, 2-7 cm lange, eggformete til ovale blad som om høsten får en vakker rød høstfarge.

Duftende, gule, skålformete blomster, som sitter i hengende klaser, i mai-juni. Store, voksaktige, røde bærfrukter, i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Koreaberberis er en nøysom busk som trives best i godt drenert, nøytral eller svakt sur (pH5,5-7), sandblandet moldjord på en solrik plass.

Berberis koreana tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder  

Berberis koreana er en vakker frittstående busk, som også kan plantes i grupper og som frittvoksende hekker. Busken er en honningplante, som fremmer dyre- og fuglelivet og hjorten liker ikke busken.

Allergi- og giftfare

Berberis er ingen trussel for pollenallergikere. Berberis bør ikke plantes i barnemiljøer, på grunn av buskens skarpe og lange torner, og at blad og ved inneholder svakt giftige stoffer. Men alvorlige skader er ikke kjent. Bærene er ufarlige. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Koreaberberis tåler beskjæring, og siden busken blomstrer på årsskudd, bør beskjæring skje om våren før veksten tar til. Beskjæring av berberis krever tykke klær og hansker. Sår etter tornene kan gi betente sår (svakt giftig ved og blad).

Formering

Berberis koreana formeres med frø og skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss