Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Korsved ‘Pohjan Neito’ E («Snøballbusk»)

Viburnum opulus ‘Pohjan Neito’ E

Et synonymt navn er krossved ‘Pohjan Neito’ E. Slektsnavnet Viburnum er det gamle latinske navnet på filtkrossved (Viburnum lantana). Det norske navnet krossved (korsved) har sin årsak i at de motsatte greinparene som sett ovenfra står vinkelrett på hverandre og utgjør et slags kors. Artsnavnet opulus er et gammelt navn på naverlønn (Acer campestre), og ordet sikter sikkert til bladets likhet med lønn. På svensk heter krossved olvon og engelske navn er European Cranberry Bush og Cramp.

Hjemsted/Opphav Korsved (Viburnum opulus) er viltvoksende i Europa, Nord-Afrika og Vest-Asia. Kultivaren Viburnum opulus ‘Pohjan Neito’ E’ er en finsk klon, som er en norsk eliteplante (E-plante).

2-3 m høy busk med en kraftig, opprett vekst, korsvis motsatte greiner, 3-lappete blad og hvite, doble blomster i kuleformete blomsterstander. Frukter mangler. Allergivennlig, vindsterk og nøysom busk. Klimasone: H6-7.

  • Viburnum opulus 'Pohjan Neito' E (Korsved 'Pohjan Neito' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Viburnum opulus 'Pohjan Neito' E (Korsved 'Pohjan Neito' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Viburnum opulus 'Pohjan Neito' E (Korsved 'Pohjan Neito' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Viburnum opulus 'Pohjan Neito' E (Korsved 'Pohjan Neito' E)

  • Viburnum opulus 'Pohjan Neito' E (Korsved 'Pohjan Neito' E)

Beskrivelse av arten Viburnum opulus

3-4 m høy, løvfellende, hurtigvoksende busk med opprett, grov vekst. Rette, sprikende, kantete, glatte greiner med liten marg og motsatte, glatte knopper. Fra hvert bladarr går det 3 striper langsetter greina. Busken har en særegen lukt. Bark, blad og frukt inneholder giftstoffet viburnin.

Bladet er 3–lappet, 6–12 cm langt, med mørkegrønn overside og lysegrønn, hårete underside. Bladstilken har store, røde kjertler nær basis. Røde høstfarger.

Blomster i store, flate halvskjermer med hvite, sterile kantblomster og små fertile blomster i midten i juni-juli. Blomsten har gule pollenknapper. Klaser av skinnende røde bærfrukter i august–november.

Sortsbeskrivelse

Sorten Viburnum opulus ‘Pohjan Neito’ E er en 2-3 m cm høy busk med en opprett og kraftig vekst. Busken har som arten korsvis motsatte greiner og oftest 3-lappete, grovtannete blad. Gule og røde høstfarger. Store, hvite, sterile, doble blomster som sitter i 7-8 cm brede kuleformete hoder, i juni-juli. Slike sorter går under populærnavnet «Snøballbusker». Sorten mangler frukter.

Vekstkrav og klimasone

Korsved er en nøysom busk som trives på all slags drenert jord, gjerne på fuktige vokseplasser. Den tåler noe sur jord og vokser godt i leirjord. Busken får mest blomster og bær på en solrik plass, men den tåler godt både halvskygge og skygge.

Viburnum opulus ‘Pohjan Neito’ E  tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Sorten egner seg godt i buskgrupper, til fri hekk eller som en frittstående plante. Planteavstand i gruppe: 2–3 m. Busken har en godt forgreina rot og er et erosjonsvern. Den fremmer dyre- og fuglelivet.

Allergi- og giftfare

Viburnum er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Men blomstene dufter sterkt, barken inneholder hudirriterende stoffer og bæra kan forårsake brekninger eller magesmerter om de spises. Imidlertid er alvorlige forgiftninger ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Viburnum tåler sterk beskjæring, men sorten trenger ikke beskjæres årlig. En beskjæring vil fjerne de fleste blomstene, noe som ikke er ønskelig på en snøballbusk.

Formering

Korsved formeres med skuddstiklinger (basisstiklinger) og kviststiklinger.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss