Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Småblomstskjærsmin

Philadelphus x lemoinei

Synonyme navn er lemoineiskjærsmin, fransk skjærsmin og Philadelphus lemoinei. Slektsnavnet Philadelphus er etter den egyptiske kongen Ptolemy Philadelphus, som levde ca. 300 år før Kristus. Sortsnavnet lemoinei er etter franskmannen Victor Lemoine. I Sverige kalles planten småblommig schersmin og i England kalles den mock orange ‘Lemoinei’.

Hjemsted/Opphav Sorten en hybrid (krysning) mellom duftskjærsmin (Philadelphus coronarius) og Philadelphus microphyllus, som ble foredlet fram av Victor Lemoine i 1884.

1-2 m høy, løvfellende, tett busk med overhengende greiner, eggformete blad og hvite, sterkt duftende blomster. Allergivennlig busk for en solrik plass. Klimasone: H4.

  • Philadelphus x lemoinei (Småblomstskjærsmin) Foto: amazon.co.uk

Plantebeskrivelse

1-2 m høy, løvfellende, tett, opprett busk med overhengende greiner og tynne kvister. Eggformete, tynne blad. Hvite, enkle, 2,5-4 cm brede, sterkt duftende blomster i juni-juli. Små kapselfrukter i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Småblomstskjærsmin er lett å dyrke og den trives best på lett, varm og godt drenert jord på en solrik plass. Busken trives godt i en middels sur og svakt sur jord (pH 5,5-7).

Philadelphus x lemoinei tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Busken brukes mest i buskgrupper. Planteavstand i gruppe: 2-3 m.

Allergifare

Philadelphus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, men blomstene har duft. Personer med duftoverfølsomhet kan derfor reagere på skjærsmin. Den bør derfor ikke plantes ved sitteplasser, dører og luftevinduer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Philadelphus trenger ikke beskjæres årlig. Men gamle busker må uttynnes ved at noen gamle greiner fjernes år om annet. Beskjæring bør skje like etter blomstring, da busken blomstrer på 2-årig ved.

Formering

Småblomstskjærsmin formeres vegetativt med kviststilinger eller skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss