Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sølvbusk

Elaeagnus commutata

Synonyme navn er vanlig sølvbusk, præriesølvbusk og Elaeagnus argentea. Slektsnavnet Elaeagnus er et antikt navn av usikker opprinnelse, men muligens fra gresk elaia som betyr oliven og agnos som kanskje er arten Vitex agnus-castus, som har bøyelige greiner. Artsnavnet commutata betyr feilslått eller forvekslet, og viser sannsynligvis til bladenes varierende form. Navnet argentea betyr sølv og viser til de sølvfargete bladene. På svensk heter planten silverbuske, mens i England og Amerika blir den kalt American Silverberry og Wolf-willow.

Hjemsted/Opphav Sølvbusk er viltvoksende i Nord-Amerika. Busken finnes forvillet hos oss, og busken kan plantes nesten overalt i Norge.

2-3 m høy, løvfellende, opprett busk med bøyelige greiner, rotskudd, sølvfarget bladverk og frukter. Allergivennlig, vindsterk og svært nøysom plante. Klimasone: H7 i innlandet ogH5 ved kysten.

  • Elaeagnus commutata

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, løvfellende busk med opprette, bøyelige greiner og spredte rotskudd. Kanelbrune kvister med skruestilte knopper. Alle unge deler av planten er dekket av skjoldhår som gir en sterk sølvaktig virkning.

Brede, lansettformete, 2-8 cm lange, kortstilkete blad med sølvhvit farge på begge sider. Tidlig bladsprett. Ingen spesielle høstfarger.

Små, traktformete, blomster med søtlig duft, som er gule inni og sølvgrå utvendig i juni. Sølvgrå, 1 cm lange (falske) steinfrukter i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Sølvbusk er en vindsterk og svært nøysom busk som trives best i sandjord som er svakt sur (pH 5,5-7), på en solrik plass. Men den vokser også godt i annen jord. Den tåler mye salt både i luft og jord.

Elaeagnus commutata tilrås plantet til klimasone H7 i innlandet og H5 ved kysten.

Bruksområder

Sølvbusk gjør seg godt i buskgrupper, det sølvaktige utseende skaper en kontrast til grønne planter. Planteavstand i gruppe: 1-3 m. Arten anbefales også i veganlegg og trafikkøyer, hvor den kan stå så nært som 1 m fra vegbanen, og med planteavstand 0,6-0,8 m. Reflekterer lys langs mørke veier. Busken trives i bymiljø. Sunn og frisk plante.  I de nordligste fylkene og i fjellbygder kan den toppfryse, men det skader ikke busken så mye.

Allergi- og giftfare

Elaeagnus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer av denne er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

  Beskjæring

Sølvbusk må beskjæres sterkt ved planting for å bli tett, og den tåler periodisk nedskjæring. Den kan med fordel skjæres tilbake om våren, da sølvfargen er best på unge skudd.

Formering

Sølvbusk kan formeres med frø, skuddstiklinger (grønnstiklinger) og rotskudd. Men frøplanter varierer i vekstformen.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss