Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Smalsølvbusk

Elaeagnus angustifolia

Slektsnavnet Elaeagnus er et antikt navn av usikker opprinnelse, men muligens fra gresk elaia som betyr oliven og agnos som kanskje er arten Vitex agnus-castus, som har bøyelige greiner. Artsnavnet commutata betyr feilslått eller forvekslet, og viser sannsynligvis til bladenes varierende form. Navnet argentea betyr sølv og viser til se sølvfargete bladene. I Sverige heter planten silverbuske, mens noen engelske navn er American Silverberry og Wolf-willow.

Hjemsted/Opphav Smalsølvbusk er viltvoksende i Sør-Europa, Sentral- og Vest-Asia. Busken har vært dyrket i Europa siden 1500-tallet.

4-8 m høy, løvfellende, mest flerstammet, stivt opprett busk ofte med tornete greiner, sølvfarget bladverk og frukter. Allergivennlig, vindsterk og svært nøysom plante. Klimasone: H5.

  • Elaeagnus angustifolia (Smalsølvbusk) Foto: Ole Billing Hansen

Plantebeskrivelse

4-8 m høy, løvfellende busk med stivt opprette, ofte tornete greiner. Alle unge deler av busken er dekt med sølvhvite skjoldhår, noe som gir planten et sølvaktig preg.

Skruestilte, smale, lansettformete, mattgrønne, 4-8 cm lange blad med en sølvgrå underside.

Små, rørformete, sølvformete, velluktende blomster som er gule inni, i juni. Avlange, saftige, spiselige frukter som blir gule når de modner, i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Sølvbusk er en vindsterk og svært nøysom busk som trives best i sandjord på solrik plass. Men den vokser også godt i annen jord. Den tåler mye salt både i luft og jord.

Elaeagnus angustifolia tilrås plantet til klimasone: H5.

Bruksområder

Sølvbusk gjør seg godt i buskgrupper, da det sølvaktige utseende skaper en kontrast til grønne planter. Busken er vindsterk og trives i bymiljø.

Allergi- og giftfare

Elaeagnus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer av denne er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Sølvbusk må beskjæres sterkt ved planting for å bli tett, og den tåler periodisk nedskjæring. Den kan med fordel beskjæres tilbake om våren, da sølvfargen er best på unge skudd.

Formering

Sølvbusk kan formeres med frø, skuddstiklinger (grønnstiklinger) og rotskudd.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss