Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Purpurgyvel E

Chamaecytisus purpureus E

Synonyme navn er purpurkløvergyvel, purpurlodnegyvel og Cytisus purpureus. Slektsnavnet Chamaicytisus stammer fra gr. chamai = på bakken, dvs. «lav Cytisus». Artsnavnet purpureus betyr purpurrød (blomstene). På svensk heter planten purpurginst, og det engelske navnet er Purple Broom.

Hjemsted/Opphav Chamaecytisus purpureus er viltvoksende i Mellom- og Sørøst-Europa.

40-60 cm høy, løvfellende busk med bred sprikende vekst, mørkegrønne greiner og rosa eller rødlilla erteblomster. Allergivennlig plante for en solrik og sandrik plass. Klimasone: H3-4.

  • Chamaecytisus purpureus E (Purpurgyvel E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

40-60 m høy, løvfellende busk med en bred, sprikende vekst, og mørkegrønne greiner med 3-kopla blad. Rosa til rødlilla erteblomster i juni-juli, som sitter i bladhjørnene, og snaue, svarte, skolmfrukter med 3-4 frø i august-september. Erteblomsten består av 5 sammenvokste begerblad og 5 kronblad i en karakteristisk stilling. Det øverste kronbladet kalles fanen, så kommer 2 sidestilte kronblad som kalles vingene og nederst i blomsten er 2 kronblad vokst sammen og danner kjølen hvor pollenbærerne ligger. De 10 pollenbærerne er vokst sammen til et langt rør.

Vekstkrav og klimasone

Gyvel trives best på lett, sandrik, kalkrik til svakt sur, ugjødslet, drenert jord på en solrik plass. Trives ikke på fuktig vokseplass. Røttene har symbiose med nitrogensamlende bakterier som sitter på røttene. Gjødsling med nitrogen kan skade bakteriene og dermed redusere buskens vekst.

Busken tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder  

Purpurgyvel egner seg godt i fjellhager, i forgrunnen av buskgrupper og til markdekke.  Planteavstand: 0,5-1 m. På snøfattige steder bør planten vinterdekkes med granbar eller lignende.

Allergi- og giftfare

Cytisus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Enkelte arter har duftende blomster, som kan skape reaksjoner hos personer med duftoverfølsomhet, om disse tas inn i stua. Frø av gyvel som svelges kan forårsake brekninger. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Gyvel krever lite vedlikehold. Men eldre busker kan bli noe uryddig i veksten og nakne nederst. Slike busker kan fornyes ved at noen eldre greiner skjæres tilbake like etter blomstring på sommeren.

Formering

Gyvel formeres vegetativt med skuddstiklinger (basisstiklinger) i juni.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss