Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sibirkornell ‘Gouchaultii’

Swida alba ‘Gouchaultii’

Et synonymt navn er tartarkornell eller tatarkornell. Slektsnavnet Swida er det tsjekkiske navnet på kornell. Slektsnavnet Cornus er det gamle latinske navnet på vårkornell (Cornus mas). Navnet kommer av lat. cornu, som betyr horn, og viser til plantens harde ved. Derfor ble den også tidligere kalt hornved. Engelske navn er Tatarian Dogwood og Variegated Dogwood.

Hjemsted/Opphav Swida alba har sin naturlige utbredelse i Sibir, Nord-Kina og Korea. Sorten ‘Gouchaultii’ stammer opprinnelig fra «Tataristan», en område i indre deler av Asia, som ble bebodd av tartarer, og som betraktes som en delrepublikk av Russland.

1,5-2 m høy, opprett busk med limegrønne blad med gule kanttfelt, hvite blomster og hvite frukter. Allergivennlig og nøysom busk, helst på en solåpen plass. Klimasone: H6.

  • Swida alba ‘Gouchaultii’ (Sibirkornell 'Gouchaultii') Foto: perfectplantings.co.uk

Plantebeskrivelse

1,5-2 m høy, løvfellende, opprett busk med stive greiner. Mørkerøde kvister. Svært hard ved. Helrandete, 4-8 cm lange, eggformet til elliptiske blad som er kort tilspisset, limegrønne med gule kantfelt. Små, hvite, blomster i 3-5 cm brede kvaster i mai. Senere hvite bærfrukter i aug.-okt.

Vekstkrav og klimasone

Sibirkornell vokser i nesten all slags jord og tåler skygge, men trives best på solrik plass i en næringsrik og jevnt fuktig jord, også leirholdig moldjord. Den liker ikke tørr jord.

Swida alba ‘Gouchaultii’ tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Den benyttes mye i buskgrupper, til fri hekk, i skråninger og som et frittstående fargeinnslag (kontrastplante). Planteavstand i gruppe: 1-3 m, og til hekk: 0,3-0,5 m. Bladene har dekorajonsverdi.

Allergifare

Swida (Cornus) er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av kornell er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Sibirkornell bør beskjæres årlig. Siden unge skudd får den beste fargen, bør busken forynges annethvert år ved tilbakebeskjæring av 1 – 2 år gamle greiner. Den skjæres tilbake til 1 – 2 knopper over forrige skjæring. Med 6 – 8 års mellomrom bør busken skjæres sterkt tilbake. Siden busken blomstrer på årsskudd, bør den skjæres om våren før veksten tar til.

Formering

Kornell formeres vegetativt med skudd- eller kviststiklinger.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss