Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sibirkornell ‘Sibirica’

Swida alba ‘Sibirica’

Synonyme navn er hvitkornell ‘Sibirica’ og Cornus alba ‘Sibirica’. Slektsnavnet Swida er det tsjekkiske navnet på kornell. Slektsnavnet Cornus er det gamle latinske navnet på vårkornell (Cornus mas). Navnet kommer av lat. cornu, som betyr horn, og viser til plantens harde ved. Derfor ble den også tidligere kalt hornved. På svensk heter arten korallkornell, mens i England brukes navnet Tatarian Dogwood.

Hjemsted/Opphav Sibirkornell har sin naturlige utbredelse i Sibir, Nord-Kina og Korea. Sorten har vært kjent i Europa siden 1836.

1,5-3 m høy, opprett busk med stive, røde greiner som etter hvert blir overhengende. Hvite blomster og hvite frukter. Allergivennlig og nøysom busk, helst på en solåpen plass. Klimasone: H7 i innlandet og H4 ved kysten.

  • Swida alba 'Sibirica' (Sibirkornell 'Sibirica')

  • Swida alba 'Sibirica' (Sibirkornell 'Sibirica')

Plantebeskrivelse

1,5-3 m høy, løvfellende, opprett busk med stive greiner, som etter hvert blir utoverhengende. Snaue kvister, og unge greiner får en korallrød barkfarge, mens eldre greiner blir mørkere og matte. Svært hard ved. Helrandete, 4-8 cm lange, eggformet til elliptiske blad som er kort tilspisset. Rødlilla høstfarger. Små, hvite, blomster i 3-5 cm brede kvaster i mai–juni. Senere hvite bær i aug.-okt.

Vekstkrav og klimasone

Sibirkornell vokser i nesten all slags jord og tåler skygge, men trives best på solrik plass i en næringsrik og jevnt fuktig jord, også leirholdig moldjord. Den liker ikke tørr jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H7 i innlandet og H4 ved kysten.

Bruksområder

Busken er verdifull på grunn av sine røde greiner. Den benyttes mye i buskgrupper, til fri og klipt hekk, i skråninger og som et frittstående fargeinnslag (kontrastplante). Planteavstand i gruppe: 1-3 m, og til hekk: 0,3-0,5 m. Busken angripes av greinsopper som fører til at greiner dør. Derfor anbefales ofte amerikakornell i stedet for sibirkornell i dag. Den er forvillet mange steder på Østlandet og mer sporadisk langs kysten til Stjørdal.

Allergifare

Swida (Cornus) er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av kornell er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Sibirkornell bør beskjæres årlig. Siden unge skudd får den beste fargen, bør busken forynges annethvert år ved tilbakebeskjæring av 1 – 2 år gamle greiner. Den skjæres tilbake til 1 – 2 knopper over forrige skjæring. Med 6 – 8 års mellomrom bør busken skjæres sterkt tilbake. Siden busken blomstrer på årsskudd, bør den skjæres om våren før veksten tar til.

Formering

Kornell formeres vegetativt med skudd- eller kviststiklinger.

Sykdommer

Sibirkornell angripes av alvorlige greinsykdommer som kornellskuddsyke og kornelloppvisning. Disse fører til at greiner blir gråe og dør etter hvert.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss