Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Skjermleddved ‘Kera’ E

Lonicera involucrata ‘Kera’ E

Et synonymt navn er skjermkaprifol. Slektsnavnet Lonicera er etter den tyske botanikeren, legen og forfatteren Adam Lonitzer (1528-86). Artsnavnet involucrata betyr med svøp og viser til svøpblada som sitter like under blomsten. På svensk heter busken skärmtry, mens noen engelske navn er Bearberry Honeysuckle, Twinberry Honeysuckle og Twinberry.

Hjemsted/Opphav Skjermleddved er viltvoksende i vestlige deler av Nord-Amerika fra Alaska til Mexico. ‘Kera’ er en utvalgt klon som kom til NLH (Ås) i 1958, og den er i dag en norsk og svensk E-plante (eliteplante).

2-3 m høy, bred busk med opprette, kantete årsskudd, gule blomster, røde høyblad og svarte frukter. Allergivennlig, nøysom plante. Klimasone: H7.

  • Skjermleddved 'Kera' (Lonicera involucrata 'Kera')

  • Skjermleddved 'Kera' (Lonicera involucrata 'Kera')

  • Skjermleddved 'Kera' (Lonicera involucrata 'Kera')

  • Skjermleddved 'Kera' (Lonicera involucrata 'Kera')

  • Skjermleddved 'Kera' (Lonicera involucrata 'Kera')

  • Skjermleddved 'Kera' (Lonicera involucrata 'Kera')

  • Skjermleddved 'Kera' (Lonicera involucrata 'Kera')

Plantebeskrivelse

2–3 m høg og 2-2,5 m bred, løvfellende, rasktvoksende busk med opprett, frodig, noe uryddig vekst. Grove, 4-kanta skudd med motsatte knopper, hel marg og korkporer. Avlange, 8 – 12 cm lange, noe læraktige, mørkegrønne blad med nerver som ligger dypt i bladflata. Tidlig bladsprett og sent bladfall (okt.). Gule blomster med lakkrøde svøpblad, hele sommeren. Blomstrer både på årsskudd og fjorårsskudd! Glinsende, svarte frukter mellom mahognyrøde høgblad. Herdighet: H7.

Vekstkrav og klimasone

Skjermleddved er en robust og nøysom busk som har små krav til jorda og som trives både i sol og skygge. Busken kan plantes direkte i undergrunnsjord og leirjord med en pH mellom 5 og 7. Busken trives godt i kjølig kystklima.

Busken tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Lonicera involucrata er en vindsterk busk som egner seg i buskgrupper, til fri hekk, lé og i bymiljø. Den tåler godt forurensning og salt i jord og luft. Planteavstand i gruppe: 3-4 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Skjermleddved  anbefales også sterkt til bruk i veganlegg, i en avstand av 1-2 m fra vegbanen. Sunn og frisk plante. Skjermleddved plantes i Norge langs kysten til og med i gode klimaområder i Troms, og busken klarer seg godt i Oppdal 550 meter over havet

Allergi- og giftfare

Lonicera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Arter med duftende blomster bør ikke plantes nær sitteplaser, luftevinduer etc. med tanke på duftoverfølsomme personer. Svakt giftige bær som ved spising kan forårsake brekninger. Alvorlige forgiftninger er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Skjermleddved tåler sterk beskjæring fordi den blomstrer på både overvintrete greiner og nye skudd. Blomstene kommer først på de overvintrede greinene, senere på de nye skuddene. Siden den blomstrer på unge skudd og kan vi få blomster også på klipte hekker. Busken må ofte tynnes og formskjæres noe de første år. Skjæring helst på seinvinteren eller våren.

Formering

Skjermleddved formeres vegetativt med skudd- og kviststiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss