Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Snøbær ‘Arvid’ E

Symphoricarpos 'Arvid' E

Slektsnavet Symphoricarpos er fra gr. symphorein, som betyr å bære sammen og carpos, som betyr frukt. Navnet viser til fruktene som sitter tett sammen. Kultivarnavnet Arvid stammer fra Sverige, der sorten ble utprøvd og utvalgt ved det svenske landbruksuniversitet i Alnarp. På svensk heter busken tuvsnöbär.

Hjemsted/Opphav Snøbær ‘Arvid’ E, som er både en svensk og en norsk E-plante, stammer fra frømateriale som ble funnet i Nord-Amerika. Ingen har noen sikker artsidentitet for sorten.

40-60 cm høy, løvfellende busk med en utbredt vekst, tynne greiner, små rosa blomster og hvite bær på senhøsten. Svært god bunndekkeplante. Allergivennlig og fordringsløs busk. Klimasone: H4-5.

  • Symphoricarpos 'Arvid' E (Snøbær 'Arvid' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Symphoricarpos 'Arvid' E (Snøbær 'Arvid' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Symphoricarpos 'Arvid' E (Snøbær 'Arvid' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Symphoricarpos 'Arvid' E (Snøbær 'Arvid' E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, løvfellende busk med en tett, pprett og utbredt vekst. Tynne kvister med motsatte, små knopper og 2-3 cm brede og 3-5 cm lange, ovale til avlange, blågrønne blad. Frodig bladverk. Busken setter rotskudd. Busken får gule og gulgrønne høstfarger. Små, rosa, klokkeformete blomster i små samlinger i juni-juli. Få, hvite frukter fra oktober til november. Fruktene inneholder harpikslignende stoffer, og hver frukt inneholder 2 flate frø.

Vekstkrav og klimasone

Snøbær ‘Arvid’ E er en nøysom og fordringsløs busk, som trives best på lett jord under alle lysforhold, men jorda bør være godt drenert. Trives ikke i fuktig jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Snøbær ‘Arvid’ E er først og fremst en svært god bunndekkeplante, som gir et tett plantedekke på grunn av at den setter rotskudd nær stammen og at den tåler dyp skygge. Den er den mest brukte markdekker i Sverige. Før planting bør jorda være mest mulig fri for ugras. Planteavstand: 50 cm.

Allergi- og giftfare

Symphoricarpos er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Plantesaften i bærene kan ved hudkontakt gi hudplager. Bærene bør ikke spises. Forgiftningstilfeller er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Snøbær ‘Arvid’ E trenger ingen annen beskjæring enn at lange skudd nå og da må skjæres tilbake. Siden snøbær danner blomster på årsskudd, bør skjæringa foregå om våren før veksten tar til. Rotskudd fjernes etter behov.

Formering

Snøbær kan formeres vegetativt med skuddstiklinger, eller ved fradeling av rotskudd.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss