Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Syrinhortensia ‘Grandiflora’

Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’

Et synonymt navn er klasehortensia. Slektsnavnet Hydrangea er gresk, og er sammensatt av hydor, som betyr vann og aggeion, som betyr kar, vase; og som enten viser til formen på fruktkapselen eller til at planten trenger mye vatn. Artsnavnet paniculata betyr toppformet blomsterstand (som Panicum, hirse). Det norske navnet hortensia stammer sannsynligvis fra elskerinnen Hortense Barre, til den franske botanikeren Philbert Commerson. Hun var med ham på en oppdagelsesreise til Østen på 1700-tallet, og et av plantefunnene fikk navn etter henne. På svensk heter planten syrenhortensia, mens engelske navn er Panicle Hydrangea og Peegee Hydrangea.

Hjemsted/Opphav Syrinhortensia har sin naturlige utbredelse i Kina, Japan og på øya Sakhalin, hvor den vokser i blandingsskog opp til 1000-1200 moh.

1-3 m høy, løvfellende busk eller oppstammet tre, med tallrike, hvite blomster i kjegleformete topper. Allergivennlig surjordsplante for en solrik plass. Klimasone: H5.

  • Hydrangea paniculata 'Grandiflora' (Syrinhortensia 'Grandiflora') Foto fra Heddal stavkirke, Notodden av Ole billing Hansen.

Plantebeskrivelse

1-3 m høy, løvfellende busk, eventuelt oppstammet tre med rødlige, hårdekte greiner med motsatte knopper. Eggformete, 7-15 cm lange, tilspissete blad hvor begge bladsider har hår langs nervene. Hvite blomster i 15-30 cm lange, kjegleformete topper som blir rødlige utover høsten (aug.-okt.). De indre blomstene i blomsterstanden er fertile, de ytre er sterile med store, oftest hvite begerblad. Uanselige frøkapsler.

Vekstkrav og klimasone

Syrinhortensia trives best i en kalkfattig (pH 5-6), dyp, moldrik, jevnt fuktig jord på en solrik plass. Jord til hortensia kan forbedres ved å blande inn naturtorv som ikke er kalket. Årlig gjødsling.

Busken tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Busken egner seg godt som frittstående, i buskgrupper og i forkant av buskgrupper.  Planteavstand i gruppe: 2-4 m. Ved å kombinere beskjæring med oppbinding av et skudd til topp, kan planten utvikles til et lite stammet tre for terrasser, forhager og lignende steder. Busken plantes i lavere strøk i Sør-Norge og langs kysten til Trøndelag, først og fremst på grunn av sin seine blomstring. I utsatte innlandsstrøk kan den toppfryse, men kan likevel gi bra blomstring.

Allergifare

Hydrangea er en allergivennlig planteslekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking, er ikke kjent.

Beskjæring

Hortensia danner blomster på årsskudd. Greinene kan skjæres tilbake på seinvinteren, men dette kan med fordel vente til våren, da de gamle blomsterstandene som må skjæres bort, fungerer som vinterdekke. Busken vil toppfryse en del om vinteren.

Formering

Busken formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Andre sorter 

Hydrangea paniculata ‘SundaeFraise’ (Syrinhortensia)

80-150 cm høy, kompakt, buskete hortensia med kremhvite blomster i løse, topper midtsommers. Blomstene blir jordbærrosa etter hvert som de eldes, og til slutt blir de røde. Blomstringen varer i 3-5 uker, fra juli-september. Lettdyrket staude som trives i fuktig, humusrik jord i sol og halvskygge, uavhengig av jordas surhet (pH). Siden busken blomstrer på årsskudd (1-årig ved), bør busken beskjæres på seinvinteren eller tidlig  om våren før veksten tar til. Klimasone: H5.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss