Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tatarleddved ‘Arnold Red’

Lonicera tatarica ‘Arnold Red’

Et synonymt navn på arten er buskkaprifol. Slektsnavnet Lonicera er etter den tyske botanikeren, legen og forfatteren Adam Lonitzer (1528-86). Artsnavnet tatarica er fra Tataria, middelalderens navn på det indre Asia. På svensk heter arten rosentry, mens i England brukes navnet Tatarian Honeysuckle.

Hjemsted/Opphav Tatarleddved finnes viltvoksende i sørlige og østlige delene av Russland og i Sentral-Asia. Sorten ‘Arnold Red’ oppstod som en frøplante av L. 'Latifolia' i Arnold Arboretum i USA i 1945, og ble markedsført i 1947.

3-4 m høy, løvfellende, kompakt bred busk med opprett vekst, hule kvister, mørkerøde blomster og røde frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante. Klimasone: H7.

  • Lonicera tatarica 'Arnold Red' (Tatarleddved 'Arnold Red')

  • Lonicera tatarica 'Arnold Red' (Tatarleddved 'Arnold Red')

  • Lonicera tatarica 'Arnold Red' (Tatarleddved 'Arnold Red')

Beskrivelse av arten Lonicera tatarica

3-4 m høy, bred, løvfellende busk med sprikende greiner. Gråbrune, hule kvister med motsatte knopper. Snaue, 4-8 cm lange, egg- til lansettformete, tilspissete blad med blågrønn underside. Rosa, røde eller hvite blomster i juni-juli, og røde eller oransje bærfrukter i august-september. Frukta er svakt giftig.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Arnold Red’ er en 3-4 m høy busk med kompakt, opprett, bred vekst. Hule grå eller gråbrune kvister og brede, tilspissa, snaue blad med en blågrønn underside. Mørkerøde blomster i juni-juli og røde bær i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Tatarleddved er en nøysom busk som har små krav til jorda og som trives både i sol og halvskygge. Busken kan plantes i både lett jord og leirjord.

Busken tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Lonicera tatarica er en vindsterk busk til buskgrupper, lé- og skjermplanting. Planteavstand i gruppe er 3-5 m. Den finnes forvillet og naturalisert enkelte steder i Sør-Norge. Dyrking anbefales både i Sør- og Nord-Norge. Busken er svært vinterherdig og den trives både i kalde innlandsstrøk og i hager langs kysten nordover.

Allergi- og giftfare

Lonicera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Arter med duftende blomster bør ikke plantes nær sitteplaser, luftevinduer etc. med tanke på duftoverfølsomme personer. Svakt giftige bær som ved spising kan forårsake brekninger. Alvorlige forgiftninger er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Tatarleddved tåler beskjæring godt, men den trenger sjelden skjæring. Eldre busker kan fornyes ved at en og annen grov grein skjæres helt ned før veksten tar til om våren. Dermed blir det tett nyvekst. Gamle busker tåler å skjæres godt tilbake. Busken trenger lite stell.

Formering

Tatarleddved formeres vegetativt med skudd- og kviststiklinger.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss