Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tatarleddved

Lonicera tatarica

Et synonymt navn er buskkaprifol. Slektsnavnet Lonicera er etter den tyske botanikeren, legen og forfatteren Adam Lonitzer (1528-86). Artsnavnet tatarica er fra Tataria, middelalderens navn på det indre Asia. På svensk heter busken rosentry, mens i England brukes navnet Tatarian Honeysuckle.

Hjemsted/Opphav Tatarleddved finnes viltvoksende i sørlige og østlige delene av Russland og i Sentral-Asia.

Høy, bred busk med opprett vekst, runde årsskudd, hule kvister, hvite til røde blomster og røde til oransje frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante. Klimasone: H8i og H7k. i innlandet og H7 ved kysten.

  • Lonicera tatarica Tatarleddved

  • Lonicera tatarica Tatarleddved

  • Lonicera tatarica Tatarleddved

  • Tatarleddved (Lonicera tatarica)

  • Tatarleddved (Lonicera tatarica)

  • Tatarleddved (Lonicera tatarica)

Plantebeskrivelse

3-4 m høy, bred, løvfellende busk med sprikende greiner. Gråbrune, hule kvister med motsatte knopper. Snaue, 4-8 cm lange, egg- til lansettformete, tilspissete blad med blågrønn underside. Rosa, røde eller hvite blomster i mai-juni, og røde eller oransje bærfrukter (etter sort), i juli-september. Fruktene er svakt giftige.

Vekstkrav og klimasone

Tatarleddved er en nøysom busk, som har små krav til jorda og som trives både i sol og skygge. Busken kan plantes i både lett jord og leirjord med en pH mellom 5,5 og 7.

Busken tilrås plantet til klimasone H8 i innlandet og H7 langs kysten.

Bruksområder

Lonicera tatarica er en vindsterk busk til buskgrupper, lé- og skjermplanting. Planteavstand i gruppe er 3-5 m. Busken anbefales også til veganlegg i en avstand på 3.5 m fra vegbanen på vei med 80-90 km/t. Den finnes forvillet og naturalisert enkelte steder i Sør-Norge. Dyrking anbefales både i Sør- og Nord-Norge. Busken er svært vinterherdig og den trives både i kalde innlandsstrøk og i hager langs kysten av Finnmark.

Allergi- og giftfare

Lonicera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Arter med duftende blomster bør ikke plantes nær sitteplaser, luftevinduer etc. med tanke på duftoverfølsomme personer. Svakt giftige bær som ved spising kan forårsake brekninger. Alvorlige forgiftninger er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Tatarleddved tåler beskjæring godt, men den trenger sjelden skjæring. Eldre busker kan fornyes ved at en og annen grov grein skjæres helt ned før veksten tar til om våren. Dermed blir det tett nyvekst. Gamle busker tåler å skjæres godt tilbake. Busken trenger lite stell.

Formering

Tatarleddved formeres vegetativt med skudd- og kviststiklinger.

Utvalgte sorter

Lonicera tatarica ‘Alba’ (Østerrike før 1801), har rent hvite blomster og røde frukter. Den blir 3-4 m høy.

Lonicera tatarica ‘Hack’s Red’ (Hack’s Nursery, Manitoba, Canada), har mørkt, rosarøde blomster og kraftig vekst. Den blir 3-4 m høy.

Lonicera tatarica ‘Arnold Red’ (Arnold Arboretum 1947), har mer kompakt vekst, mørkt røde blomster og røde frukter. Den blir 3-4 m høy.

Lonicera tatarica ‘Rå’ er et utvalg for Nord-Norge med stor vinterherdighet, rent rosa blomster og røde frukter. Men den er svært mottakelig for bladfallssopp i Sør-Norge.

Lonicera tatarica ‘Åsgull’ har store, rosa blomster og oransje frukter. Angripes av bladfallssopp.