Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vierhortensia ‘Annabelle’

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

Et synonymt navn er buskhortensia ‘Annabelle’. Slektsnavnet Hydrangea er gresk og er sammensatt av hydor, som betyr vann og aggeion, som betyr kar, vase; og som enten viser til formen på fruktkapselen eller til at planten trenger mye vatn. Artsnavnet arborescens betyr trelignende. Det norske navnet hortensia stammer sannsynligvis fra elskerinnen Hortense Barre til den franske botanikeren Philbert Commerson. Hun var med ham på en oppdagelsesreise til Østen på 1700-tallet, og et av plantefunnene fikk navn etter henne. På svensk heter planten vidjehortensia, mens det engelske navnet er smooth Hydrangea.

Hjemsted/Opphav Arten Hydrangea arborescens finnes viltvoksende i det østlige USA. Sorten ‘Annabelle’ har sin opprinnelse i Gulf Stream Nursery, Virginia i USA. Den er i dag den mest dyrkede vierhortensia i Europa, og har avløst H. a. ‘Grandiflora’.

1-2 m høy, løvfellende busk med bred, tett vekst og slengete greiner. Tallrike, grønnhvite blomster i kuleformete topper. Allergivennlig plante for en solrik plass. Klimasone: H5.

  • Hydrangea arborescens 'Annabelle' (Vierhortensia 'Annabelle')

Plantebeskrivelse

1–2 m høy, løvfellende busk med bred, tett vekst og slengete greiner. Stengel med tykk marg og store, motsatte, bredt eggformete, grovtannete blad. Årsskuddene er først dunhåret, senere snaue. De er uten endeknopp, men ender i stedet i en blomsterstand.

Brede, eggformete, tilspissete, 7-15 cm lange blad med grove tenner som peker fremover. Bladene er friskt grønne på oversiden, og har en blekere underside med hårete nerver. Grønnhvite blomster i tette, opptil 25-30 cm brede, kuleformete topper i juli-oktober. Blomstringen er rikest på flerårig ved, men forekommer også på årsskudd. Sorten er steril og setter derfor ingen frukter.

Vekstkrav og klimasone

Vierhortensia er tolerant med tanke på jordbunnsforhold, men den liker et høyt innhold av organisk materiale i jorda og trives best under kalkfattige forhold (pH 5-6). Den trives best på en solrik plass, men tåler skygge.

Busken tulrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Busken brukes ofte i forkant av buskgrupper. Planteavstand i gruppe: 1-2 m.

Allergifare

Hydrangea er en allergivennlig planteslekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking, er ikke kjent.

Beskjæring

Vierhortensia danner blomster på årsskudd. Greinene kan skjæres tilbake på seinvinteren, men dette kan med fordel vente til våren, da de gamle blomsterstandene som må skjæres bort, fungerer som vinterdekke. Busken vil toppfryse en del om vinteren.

Formering

Busken formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss