Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Båndgras

Phalaris arundinacea picta

Synonyme navn er stripegras, rørgras, stripestrandrør (Phalaris arundinacea var. picta) og Phalaroides arundinacea var. picta. Slektsnavnet Phalaris av gresk falaros, blank, glinsende, som sikter til de skinnende frøene. Artsnavnet arundinacea betyr som ligner. I Sverige heter planten rörflen og i England brukes navnet gardener’s garters.

Hjemsted/Opphav Arten kommer fra Europa, Asia og Nord-Amerika, og finnes viltvoksende i Norge.

100 (blad) – 150 (aks) cm høyt, flerårig gras som sprer seg med utløpere. Brede, flate, ru blad med hvite langsgående striper og blomster i hvite, pyramideformet topprer i juni-jul. Trives godt på fuktige steder. Klimasone:H6.

  • Phalaris arundinacea picta (Båndgras)

Plantebeskrivelse

100 cm høyt med blader og 150 cm høyt med aksene, flerårig, stivt opprett gras, som sprer seg med underjordiske utløpere, og som har relativt brede, flate, ru blad med langsgående hvite striper.

Aksene, som først er grønne og senere fiolette, sitter samlet i 10-20 cm lange, endestilte, tette pyramideformete topper i juni-juli. Frukta er en nøtt.

Vekstkrav og klimasone

Båndgras er en nøysom plante som trives både i fuktig og tørr jord, i sol og halvskygge. Men foretrekker fuktig, næringsrik jord. Planten kan stå lenge på samme plass uten omplanting. Vær nøye med valg av vokseplass, siden planten har stor spredningsevne. Den blir lett et ugras om den får spre seg uhemmet.

Graset tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Båndgras egner seg godt ved vannanlegg og på andre steder hvor det er lett å holde den innenfor et begrenset område. Kontrastplante.

Allergifare

Båndgras avgir graspollen og kan forårsake pollenallergi hos allergikere.

Formering

Båndgras formeres med deling. Sprer seg lett med utløpere.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss