Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blåtopp

Molinia caerulea

Synonyme navn er Molinia coerulea, Aira caerulea, Aira coerulea, Enodium caerulea og Enodium coerulea. Slektsnavnet Molinia er etter en misjonær, botaniker og plantesamler, ved navn Juan Ignacio Molina (1737-1829), fra Chile. Artsnavnet caerulea og coerulea betyr blå. I Sverige heter planten blåtåtel og i England brukes navnet purple moor-grass.

Hjemsted/Opphav Blåtopp er viltvoksende fra Europa til Vest-Sibir og Lilleasia. I Norge er den viltvoksende på fuktige steder i store deler av landet.

Flerårig, tuedannende gras med 30-50 cm høye tuer og opptil 100 cm høye strå. Blågrønne, smale blad med hvit midtnerve. Blomster i brunfiolette, slanke topper, i juli-august. Solitær- og rabattplante. Klimasone:H7-8.

  • Molinia caerulea (Blåtopp) Foto Rolv Hjelmstad.

Plantebeskrivelse

Flerårig gras med 30-50 cm høye tuer og opptil 120 cm høye strå. Graset danner tette tuer med blågrønne, opprette, smale blad med hvit midtnerve og ru kanter. Graset blomstrer i juli til august med brunfiolette, slanke topper. Bladverket får en gul- eller rødbrun høstfarge.

Vekstkrav og klimasone

Blåtopp trives på de fleste jordtyper i både sol og skygge. Men aller best trives planten på fuktig, kalkfattig jord. Planten bør få stå lenge på samme plass uten omplanting. Graset bør skjæres ned om våren.

Graset tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Blåtopp er foruten å være en utmerket solitærplante med gulgrønn høstarge, en plante som egner seg godt i rabatter i tilknytning til vann, gjerne mellom steiner.

Allergifare

Blåtopp avgir graspollen som kan forårsake pollenallergi hos allergikere.

Formering

Blåtopp formeres med deling om våren.

Sorter

Blåtopp ‘Dauerstrahl’ (Molinia caerulea ‘Dauerstrahl’) får en 40 cm høy tue og 100 cm høye, stive strå.

 Blåtopp ‘Moorhexe’ (Molinia caerulea ‘Moorhexe’) får en 30 cm høy tue og 70 cm høye strå. Blågrønne blad med en rødtonet spiss.

Blåtopp ‘Variegata’ (Molinia caerulea ‘Variegata’) er en vakker, broketbladet gressart med en 30 cm høy tue og 50 cm høye strå. Bladene har lange gulhvite striper.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss