Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Knollhestehavre ‘Variegatum’

Arrhenatherum elatius ssp. bulbosum ‘Variegatum’

Synonyme navn er Arrhenatherum praecatorium ‘Variegatum’, Arrhenatherum elatius var. bulbosum ‘Variegatum’, Avena abulbosa ‘Variegatum’ og Avena praecatoria ‘Variegatum. Slektsnavnet Arrhenatherum er av gresk arren, hann og anther, børste, og sikter til at hannblomsten har hår eller bust. Slektsnavnet Avena er et latinsk navn på et åkerugras hos Cato (d. 149 f. Kr) og hos Varro (d. 27 f. Kr), navn på havre. Artsnavnet elatius betyr høy, bulbosum betyr med løk og variegatus, broket. I Sverige heter planten vitbrokig pärlhavre og i England brukes navnet false oar grass.

Hjemsted/Opphav Den rene arten er viltvoksende i Europa, mest i Middelhavsområdet og i Vest-Asia. Den er også viltvoksende i Norge.

Flerårig, prydgras med underjordiske knollformete jordstengler. Danner 30 cm høye, åpne tuer med smale, grågrønne blad med hvite kanter og 60 cm høye strå. Dekorativ rabattplante. Klimasone: H6.

Plantebeskrivelse

Flerårig prydgras som sprer seg med underjordiske, knollformete jordstengler. Danner opptil 30 cm høye, åpne tuer med lange, smale, grågrønne blad med hvite kanter og opptil 60 cm høye strå, med brunhvite blomster. Blomstene har ingen spesiell prydverdi, men planten er dekorativ med sitt bladverk. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav og klimasone

Hestehavre trives best i en jevnt fuktig, moldrik og næringsrik jord, i sol og halvskygge. Særlig på en solrik vokseplass er det viktig at jorda er fuktig. Blomsterstenglene skjæres bort etter blomstring. Ved å skjære ned hele planten, får planten et vakkert bladverk hele sommeren. La så planten stå i ro til våren, da først fjernes visne rester på planten. Planten kan stå lenge på samme plass uten omplanting.

Graset tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Hestehavre er en god rabattplante. På steder med halvskygge blir den et lyspunkt. Den danner stor kontrast til mørkegrønne planter. Stauden brukes i til dekorasjoner, blant annet til buketter.

Allergifare

Hestehavre avgir graspollen og kan forårsake pollenallergi hos allergikere.

Formering

Hestehavre formeres med deling.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss