Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Paraplybambus (Gulbambus)

Fargesia murieliae

Synonyme navn er gul bambus, gult rørgras, Sinarundinaria murieliae, Arundinaria murieliae og Fargesia spathacea. Slektsnavnet Fargesia er etter den franske misjonær og naturforsker Guillaume Farges (1844-1912. Sinarundinaria kommer fra kinesiske sino og Aruninaria kommer fra arundo = rør). Artsnavnet murieliae er etter Mauriel Wilson, datter av den britisk-amerikanske plantesamleren Henry Wilson (1876-1930). På svensk heter planten bergbambu, og i England brukes ofte navnet umbrella bamboo.

Hjemsted/Opphav Fargesia muriliae har sin naturlige utbredelse i Hubei-provinsen i Kina. Den kom til Europa på 1300-tallet.

2-3 m høyt gras med opprett, tett, overhengende vekst, tallrike skudd og smale, eviggrønne blad. Allergivennlig plante. Klimasone: H5-6.

  • Fargesia murielae (Paraplybambus)

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, opprett plante med overhengende vekst og mange skudd fra basis. Unge skudd har et hvitt, pudderaktig belegg. Deretter blir de gulgrønne og til sist gule. Bladslirene er lysebrune og står etter hvert ut fra strået. Stråene forgreiner seg alt det første året.

Bladene er evigdgrønne, 6-15 cm lange, 1-2 cm brede, eplegrønne med en svært lang utdratt spiss. De er litt ru langs den ene kanten. Bladslira har ofte stive hår, og strået kan ha et svakt purpurskjær.

Planten blomstrer en gang etter 60-80 år. Etter blomstring og fruktsetting dør stenglene, og dersom alle stengler er generative, dør hele planten. Blomstringa skjer over 1-2 år. Frukta er små nøtter i små aks.

Vekstkrav og klimasone

Paraplybambus er en nøysom busk som ikke stiller noen spesielle jordkrav, men den trives best i fuktig, sandholdig humusjord.

Fargesia muriliae tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Paraplybambus egner seg godt i grupper ved dammer og vannløp. Den plantes også som hekk. Bambus danner brede planter og krever stor plass. Planteavstand: 1-2 m.

Allergifare

Siden bambus ikke blomster er den ikke noe problem for pollenallergikere. Noen andre opplysninger om helsefare ved dyrking er ikke kjent. Opplysningen er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Ingen beskjæring er nødvendig.

Formering

Fargesia formeres ved deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss